Yoğun bakımda ameliyat sonrası uygulanan perküsyon (Tapotman) tekniğinin solunum fonksiyonlarına etkisi
Effect of percussion techniqie (Tapotman) on pulmonary function at intensive care unit after surgery
- Tez No: 267132
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN İŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Ameliyat Sonrası, Perküsyon(tapotman), Solunum Fonksiyon Testi, Intensive Care, Postoperative, Percussion, Pulmonary Function Testing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma yoğun bakım ünitesinde ameliyat sonrası uygulanan perküsyon (tapotman) tekniğinin solunum fonksiyonlarına etkisini belirlemek amacıyla İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 2008-2009 yıllarında yapıldı.Araştırmanın evren ve örneklemini, karın ameliyatı sonrası izlem amaçlı yoğun bakıma alınan klinik olarak stabil, bilinci açık, ekstübe edilmiş, 45 yaş ve üzeri 25 hasta oluşturdu. Hasta verileri spirometri ölçüm sonuçları ve hazırlanan tanıtım formundan elde edildi. Hastalara ekstübasyon sonrası ilk 24 saaat içerisinde 6 saat aralıklı olarak perküsyon (tapotman) uygulamadan önce ve perküsyon (tapotman) uyguladıktan sonra basit spirometri cihazı kullanılarak FEV1, FVC ve PEF değerleri ölçüldü. Tapotman öncesi ilk ölçüm referans kabul edilerek diğer ölçümlerle karşılaştırıldı. Veriler Stata (Stata 10 edition for Windows; StataCorp LP, College Station, Texas, USA) bilgisayar programında''Tekrarlayan Ölçümlerde Varyans Analizi (ANOVA) ve t test istatistik yöntemleri kullanarak değerlendirildi.25 hastanın sosyo demegrofik özellikleri incelendiğinde yarısından fazlası (%60) 45-60 yaşında olup, yaş ortalamasının 59 olduğu, hastaların %68'nin erkek , %60'nın sigara kullandığı bulundu. İlk ölçüm değeri (FEV1, FVC, PEF) ile her tapotman sonrası elde edilen ölçüm değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulundu.(p0.05).Sonuç olarak yoğun bakımda ekstübasyon sonrası başlanan ve uygulanması kolay olan perküsyon(tapotman) tekniğinin solunum fonksiyon test değerlerini yükselttiği ve perküsyonun etkili bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This research of intensive care unit after surgery percussion (tapotman) techniques to determine the effect on pulmonary function was built in 2008-2009 at the İ.Ü.Cerrahpaşa Faculty of Medicine.The research universe and sample, was created follow-up after abdominal surgery who received intensive care unit for clinically stable, conscious and extubated 25 patients over 45 years old. Spirometry measurement results and patient data were obtained from a prepared presentation form. With in the first 24 hours after extubation 6 hours intermittent percussion (tapotman) was applied. Before and after percussions pulmonary function test was performed with simple spirometry and FEV1, FVC and PEF were measured.The first measurement is taken as a reference for each function were compared with other measurements. Data were evaluated with Stata (Stata for Windows 10 edition, StataCorp LP, College Station, Texas, USA) computer program and repeated measures analysis of variance (ANOVA) and t tests.Mean age of patients was 59 and more than half of them (60%) was between 45-60 years old. 32% of patients were female and 60% were smokers.İnvestigated from the study in patients with percussion (tapotman) before being obtained by the measurement in reference to other measurements and compare the results obtained from the data, after percussion (tapotman) (FEV1, FVC, PEF) values and compare the results statistically significant difference was found. (p0.05)As a result, after extubation in intensive care with respiratory physiotherapy techniques of percussion (tapotman) techniques raises the pulmonary function values and is an effective method of percussion is concluded.