Üniversite öğrencilerinde kimlik ve bağlanma
Attachment and identity of university students
  1. Tez No: 267133
  2. Yazar: FATMA BİRGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM DEREBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Bağlanma, Kimlik Bocalaması, Bağlanma Stilleri, Personality Attachment, Identity Diffusion, Attachment Styles
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kimlik gelişimi ve bağlanma arasında ilişkinin var olduğunu gösteren araştırmalardan hareketle, bu çalışmada üniversite öğrencilerinin sahip oldukları bağlanma stillerine göre kimlik bocalaması yaşantısının farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Ayrıca bağlanma stilleri ve KDDA puanı ile cinsiyet, anne babanın eğitim durumu, ekonomik durum, ruhsal sağlık gibi değişkenler arasındaki ilişki de incelenmiştir.Araştırmaya Aydın ve İzmir'deki çeşitli üniversitelerde okumakta olan 773 (511 kız ve 262 erkek) öğrenci katılmıştır. Yaş aralığı 17-30, yaş ortalaması 20.56'dır. Kullanılan veri toplama araçları Kimlik Duygusu Değerlendirme Aracı (KDDA) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE II)'dir. Sonuçta kimlik ve bağlanma arasında ilişki olduğu yönündeki araştırma hipotezinin desteklendiği görülmüştür. Ayrıca KDDA puanları ile yaş, cinsiyet, anne babanın eğitim durumu, ekonomik durum ve ruhsal sağlık arasındaki ilişki incelenmiş; KDDA ile yaş, cinsiyet, babanın eğitim durumu ve ruhsal sağlık arasında ilişki bulunmazken, KDDA ve annenin eğitim durumu ve ekonomik durum arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Bağlanma stilleri ile cinsiyet, anne baba eğitim, ekonomik durum, ruhsal sağlık ve alışkanlıklar arasındaki ilişki incelenmiş sonuçta bağlanma stilleri ile cinsiyet, anne ve babanın eğitim durumu ve ekonomik durum arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunurken bağlanma stilleri ile ruhsal sağlık ve alışkanlıklar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen bu bulgular ilgili literatüre göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on the studies that show the existence of the relationship between the identity development and attachment, in this research, it is researched that if the university students? experience of identity diffusion becomes different according to their attachment styles. Also, the relationship between attachment styles and gender, education of mother and father, economic condition, psychological wellness and other variables and the relationship between KDDA scores and age, gender, education of mother and father, economic condition, psychological wellness and other variables investigated.A total of 773 students (511 female and 262 male) who study in various universities in Aydın and İzmir participated in the research. The age range is 17-30 and average of age is 20.56. The data collection tools are Instrument for Assessing Identity Confusion (IFAIC) and Experience In Close Relationships II (EICR II). Results show that the hypothesis of there is a relationship between identity and attachment styles is supported. The relationships between IFAIC scores and age, gender, education of mother and father, economic condition and psychological wellness are investigated and found that there is a relationship between IFAIC scores and mothers? education and between IFAIC scores and economic condition but there is no relationship between IFAIC scores and age, gender, fathers? education and psychological wellness. The relationships between attachment styles and gender, education of mother and father, economic condition, psychological wellness and habituation are investigated and found that there is a relationship between attachment styles and gender; between attachment styles and mothers? and fathers? education and economic condition but there is no relationship between attachment styles and psychological wellness and habituation. The results obtained were discussed in accordance with the relevant literature.