Ratlarda iki farklı dayanıklılık egzersizinin bazı elektrofizyolojik değişkenler üzerine etksi
Effect of the two different endurance training on some electrophysiological parameters in rats
- Tez No: 267139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Spor, Anatomy, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık egzersizi, ENMG, H-refleksi, motor sinir iletim hızı, rat, Endurance training, ENMG, H-reflex, motor nerve conduction velocity, rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kuvvet gelişiminde önemli rol oynayan dayanıklılık antrenmanlarının periferik sinir sisteminde bazı değişikliklere yol açtığı bilinmektedir. Sinir sisteminin birçok yapısı devam eden dayanıklılık antrenmanına adaptasyon göstermektedir. Bu yapılar supraspinal merkezler, bu merkezlerden inen nöral yollar, medulla spinalis içerisinde yer alan merkezler kas ipliği ve motor sinir arasındaki bağlantıyı sağlayan motor son plak olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada sekiz hafta süresince uygulanan iki farklı dayanıklılık egzersizinin motor sinir iletim hızı ve H-refleksi latans değeri üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç için koşma egzersizi, yüzme egzersizi ve sedanter (kontrol) grup olmak üzere 3 grupta toplamda 42 Wistar rat kullanılmıştır. Elektrofizyolojik ölçümler literatürde tanımlanmış olan dayanıklılık egzersizi programlarına tabi tutulmuş ratlarda haftalık olarak kaydedilmiştir.Çalışmada elde edilen bulgular erkek ve dişi hayvanlar arasında motor sinir iletim hızı değerleri açısında istatistiksel anlamlı farklılığının olmadığını göstermiştir. Ayrıca uygulanan yüzme ve koşma antrenmanlarının motor sinir iletim hızında istatistiksel anlamlı değişime yol açmadığı tespit edilmiştir. Sekiz haftalık antrenman programının antrenman gruplarına ait H- refleksi latans değerlerinde değişime (azalmaya) neden olduğu saptanmıştır. Koşma ve yüzme antrenmanı gruplarına ait H-refleks latans değerleri sedanter gruba ait H-refleks latans değerleri ile karşılaştırıldığında 6. haftadan itibaren hem erkek hem de dişilerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiminin olduğu tespit edilmiştir.Bu çalışmada uygulanan dayanıklılık antrenmanı programının ratlarda motor sinir iletimi hızı üzerine etkili olmadığı, antrenman gruplarında H-refleks latans değerinin kademeli olarak istatistiksel anlamlı azaldığı ve sedanter gruplarda bu azalmanın şekillenmediğini sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has long been known that endurance training is accompanied by changes within the nervous system that play an important role in the development of strength. Many elements of the nervous system exhibit the potential for adaptation in response to endurance training, including supraspinal centres, descending neural tracts, spinal circuitry and motor end plate connections between motorneurons and muscle fibres. In this study, the affect of two different endurance training applied during 8 week on motor nerve conduction velocity and H-reflex latency was researched. For this aim 42 wistar rat used as running, swimming and sedentary groups. Electrophysiologic measurements were taken weekly from rats have been applied endurance training described program in literature.Results of this study, it was showed that there is no statistical difference between motor nerve conduction velocities of male and female rats. However swimming and running trainings have not an effect on motor nerve conduction velocity. Eight-week training program caused to alteration of H-reflex latency values in training groups. There were a statistical difference between H-reflex latency values of sedentary group and training groups since the sixth week.Endurance training programme that applied in this study was not efficient on motor nerve conduction velocity of rats. However, while H-reflex latency was gradually decrease in training groups, in sedentary group H-reflex latency was not decreased.