N-asetil sistein ve E-vitaminin kırık iyileşmesi üzerine etkisi (deneysel çalışma)
  1. Tez No: 141970
  2. Yazar: ERKUT KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA TÜZÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest oksijen radikali, antioksidan, E-vitamini, N-asetil sistein, apoptozis, kirik iyileşmesi, Oxygen-free radicals, antioxidant, vitamin E, N-asetylcysteine, apoptosis, fracture healing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalisma, serbest radikal hasarina karsi vücutta bir savunma mekanizmasi oluşturan antioksidanlardan günümüzde sik kullanilan NAC (N-asetil sistein) ve E-vitamininin kirik iyileşmesi üzerine etkilerini arastirmak için yapilmistir. Çalismada 42 adet erişkin erkek Spraque-Dawley cinsi rat kullanilmistir. Ratlar NAC (N-asetil sistein), E-vitamini, kontrol olmak üzere 3 gruba ayrildi. Her bir grup 14 ratdan oluştu. Ratlarin sag femurlarinda transvers kirik oluşturuldu. İlk 10 gün boyunca 1. gruba NAC, 2. gruba E-vitamini, 3. gruba bir sey verilmedi. Tüm ratlardan deney öncesi 0, 3, 14 ve 28. günlerde MDA (Malondialdehid), 14 günde ise alkalen fosfataz seviyesinin belirlenmesi amaciyla kan örnekleri alindi. 1,3,7,14 ve 28. günlerde ratlarin femur radyolojik görüntüsü alinarak ratlar sakrifiye edildi. Kirik bölgesi klinik ve dizilim açisindan incelendi. Uygun femur piyeslerine üç nokta bending cihazi ile biyomekanik dayaniklilik testi uygulandi ve takiben örnekler histopatolojik incelemeye alindi. Gruplarin her birinden 3. ve 14. günlerde iki tane, 28. günde 10 rat immunohistokimyasal olarak fas ve bcl-2 antikoru ile boyanip inceleme alindi. Radyolojik analiz, kirik dizilim, klinik analiz, histolojik analiz ve kemik spesifik alkalen fosfataz nonparamatrik Kruskal- Wallis testi ile değerlendirildi. Mekanik test, MDA değerleri analizi gruplar arasi Mann-Whitney testi, grup içi sağlam tarafla olan analizler Wilcoxon signed ranks testi ile değerlendirildi. Sonuç olarak NAC (N-asetil sistein)'in kirik erken döneminde düşük kan serum MDA (Malondialdehid) değeri ile diğer iki gruptan daha iyi bir antioksidan etkisi olduğu, geç dönemde gruplar arasinda belirgin bir fark olmadigi gözlendi. NAC grubunda alkalen fosfataz aktivitesinin E-vitamininden az ancak kontrol grubundan fazla oranda olduğu bulundu. Kaynamanin E-vitamini grubunda radyolojik, biyomekanik, klinik ve histolojik olarak çok iyi olduğu, NAC grubunda iyileşmenin histolojik olarak tam gerçekleşmediği, kontrol grubunda iyi oranda olduğu gözlendi. Imminohistokimyasal boyamada NAC grubunda erken dönemdekondrosit ve geç dönemde osteoblast apoptozisinin engellendiği, buna karsin E- vitamini ve kontrol grubunda apoptozisin engellenmediği gözlendi. Antioksidanlarin kirik iyileşmesi üzerine olan etkilerinin farkli olabileceği düşünülmektedir. Bu ajanlar oksidanlari azaltip yok etmeleri yaninda başka bir fizyolojik mekanizmayla (örn. apoptozis inhibisyonu) iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Our goal was to determine, mechanically, histologically, morphologically, and radiographically, whether N-acetylcysteine (NAC), vitamin E affects bone-healing. In the study 42 adult male Spraque-dawley genus rats are used. Rats were randomly divided in three groups. Group I NAC (n-acetylcysteine n=14), groups II vitamin E (n=14), groups III control (n=14). Right femurs of all rats are fractured transversely. In first 10 day N-acetylcysteine, vitamin E and nothing given to three groups. Before the experiment, blood samples are taken from rats at 0,3,14 and 28. days for Malondialdehide (MDA) and 14. day for alkaline phosphatase. After imagened femurs of rats at 1,3,7,14 and 28. days radiological, all are sacrified. Fractures regions are evaluated clinical and alignment properties. Femoral and fracture callus strength was measured with threepoint bending. The amounts of fibrous tissue, cartilage, woven bone, and mature bone formation were determined histologically. From all groups 2 rats are taken at 3. and 14. days and 10 rats are taken at 28. day they are stained with fas and bcl2 antibody for imminohistochemical evaluation. As a result we found that N- acetylcysteine has lower serum Malondialdehyde (MDA) level at early fracture period than other 2 groups, and by thin very a better antioksidant effect. But there was not an important difference between groups at late fracture healing period. In N-asetylcysteine group alkaline phosphatase activity can lower than Vitamin E group but higher than control group. Fracture healing can perfect in Vitamin E group as radiologic, biomechanical, clinicalyl and histological. In N-asetylcysteine group healing can not well histologically. But in control group healing can better. Imminohistochemical study of N-asetylcysteine group in early period chondrcyte apoptosis and at late period osteoblast apoptosis are. In early healing period chondrocyte apoptosis and in late healing period osteoblast apoptosis are inhibited in N-asetylcysteine group imminohistochemical evaluation. But in Vitamin E and control groups no any inhibition an apoptosis are seen.It is thought that the effect of antioxidant an fracture healing may be different. As there agents are inhibiting body oxidants also they are inhibiting fracture healing with other phsiological mechanisma (for ex. inhibition of apoptosis).