Pediatrik manyetik rezonans kolanjiopankreatografi uygulamaları
Pediatric magnetic resonance cholangiopancreatography imaging
  1. Tez No: 406934
  2. Yazar: SEDA KAYNAK ŞAHAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SUAT FİTOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MRKP, pediatrik, ince kesit 3D, kalın slab, MRCP, pediatric, thin slice 3D, thick slab
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağında pankreatikobiliyer sistem patolojilerini değerlendirmede MRKP'nin rolünü araştırmak, pankreatikobiliyer anatomiyi değerlendirmede kalın slab ağır T2 ağırlıklı görüntüler ile ince kesitli 3D görüntülemenin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Biliyer sistem patolojisi şüphesi ile tetkik edilen pediatrik yaş grubundaki 62 hastaya (35 kız, 27 erkek) ait toplam 69 MRKP incelemesi retrospektif olarak değerlendirildi. MRKP bulguları mevcut US, BT, ERKP, cerrahi ve patoloji sonuçları ile korele edildi. Kalın slab ve 3D görüntüler arasında görüntü kalitesinin farklılığı değerlendirildi. Bu amaçla sağ ve sol proksimal safra kanalları, sağ ve sol ana hepatik kanallar, ana hepatik kanal, sistik kanal, safra kesesi, koledok, baş ve kuyruk düzeylerinde pankreatik kanal, minör pankreatik kanal görülebilirliği, dilatasyon varlığı ve safra kesesi, koledok ve pankreatik kanal içi patoloji açısından değerlendirildi ve skorlandı. Ayrıca biliyer varyasyon varlığı ve sıklığı incelendi. Bulgular: Toplam 69 MRKP tetkikinin %52.2'sinde (n=36) patoloji saptanırken, %47.8'i (n=33) normaldi. Patolojiler arasında koledok kistleri, biliyer atrezi, pankreatit (kronik pankreatit, otoimmün pankreatit, herediter pankreatit), koledokolitiazis, biliyer sistem dilatasyonu, anastomoz darlığı, biloma ve çift safra kesesi yer almaktaydı. Kalın slab ve 3D görüntüler arasında pankreatikobiliyer anatominin görülebilirliği ile ilişkili yapılan karşılaştırmada; sağ ve sol lob proksimal safra kanalları, sistik kanal ve kuyruk bölümünde pankreatik kanal görülebilirliği 3D görüntülerde, kalın slab görüntülere göre üstündü ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0.05). Altmış iki hastalanın 18'inde (% 29)'unda biliyer varyasyon saptandı ve en sık saptanan varyasyon sağ posterior sektör dalının sol ana hepatik kanala açıldığı tip 3a idi. Sonuç: MRKP pediatrik popülasyonda pankreatikobiliyer patolojilerin değerlendirilmesinde ERKP'ye alternatif noninvaziv bir yöntem olarak etkin bir şekilde kullanılabilir. 3D sekansı içeren çekim protokolü özellikle sistik kanal, pankreatik kanal kuyruk bölümü ve proksimal intrahepatik safra kanallarının değerlendirilmesinde fayda sağlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the role of MRCP in the evaluation of pancreaticobiliary system disorders in children, and to compare the efficiency of thick-slab T2 weighted and 3D sequences in demonstration of pancreaticobiliary anatomy. Materials and methods: Sixty-nine MRCP examinations of 62 patients with suspicion of biliary system pathology were evaluated retrospectively. The findings were correlated with the US, CT, ERCP, surgical and histopathological results when available. Image quality and effectiveness of thick slab and 3D images were compared. For this purpose, the visibility and the presence of dilatation of right and left proximal intrahepatic ducts, right and left main hepatic duct, common hepatic duct, cystic duct, gallbladder, common bile duct, main pancreatic duct in the head and tail, minor pancreatic duct, and the presence of pathological findings in gallbladder, common bile duct and pancreatic duct were evaluated and graded. Additionally, the presence of biliary system variations were analyzed. Results: Of 69 MRCP examinations, 36 (%52,2) were found to have pancreaticobiliary diseases and 33 (%47,8) examinations showed no significant abnormality. Pancreaticobiliary system pathologies included choledochal cyst, biliary atresia, pancreatitis (chronic pancreatitis, autoimmune pancreatitis, hereditary pancreatitis), choledocholithiasis, biliary system dilatation, anastomotic stricture, biloma and double gallbladder. Results suggested that 3D images were superior to thick-slab images the visualization of right and left proximal intrahepatic ducts, cystic duct and main pancreatic duct in the tail of pancreas and this was statistically significant (p< 0.05). Of 62 patient, biliary system variation were present in 18 patient and the most common variation was type 3a in which right posterior segmental duct drains into the left hepatic duct. Conclusions: MRCP is a noninvaziv alternative to ERCP, and can be used effectively for the evaluation of pancreaticobiliary system abnormalities in pediatric population. MRCP protocols including 3D sequences are useful in evaluation of the cystic duct, main pancreatic duct in the tail and proximal intrahepatic ducts.