Döteryumu azaltılmış suyun Ehrlich ascites tümörü taşıyan Balb/c türü farelerin karaciğer ve kan parametreleri üzerinde etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of deuterium depleted water on liver and blood parameters of Ehrlich ascites tumor bearing Balb/c mice
- Tez No: 267196
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN YARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ehrlich Ascites tümörü, döteryumu azaltılmış su, serum, karaciğer, antioksidan-oksidan sistem parametreleri, Ehrlich Ascites tumor, deuterium depleted water, serum, liver, antioxidan-oxidan, system parameters
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Ehrlich Ascites tümörü (EAT) taşıyan Balb/c türü farelerde, döteryumu azaltılmış suyun (DDW) kan, karaciğer, böbrek ve periton sıvısı parametreleri üzerine etkisi incelendi.Tümör grubunda kanda üre, karaciğerde katalaz (CAT), karaciğer ve böbrekte lipid peroksidasyon (LPO) ve siyalik asit (SA) kontrol gubuna göre anlamlı derecede artarken, karaciğerde total protein (TP), glutatyon (GSH), glutatyon-S-transferaz (GST), alanin transaminaz (ALT) ve aspartat transaminaz (AST); böbrekte ise TP ve GSH anlamlı derecede azaldı.85 ppm lik DDW tüketimi kontrol grubunda kan parametrelerini etkilemedi. DDW kullanan tümörlü gruplarda ise kanda AST azalırken üre ve SA anlamlı derecede arttı.DDW tüketimi kontrol grubunda karaciğerde GSH, CAT ve doku faktörü aktivitesini (DFa) anlamlı derecede artırırken, böbrekte LPO, GSH ve CAT da azalmaya neden oldu. Tümör gruplarında ise karaciğerde daha fazla olmak üzere karaciğer ve böbrekte DDW tüketiminin koruyucu etkisi saptandı. DDW tüketimi böbrekte ve karaciğerde GSH ve GST ı artırdı. Karaciğerde ayrıca protein, SA ve CAT da artmaya, ALT, AST, LPO ve DFa de ise azalmaya neden oldu. Periton sıvısında ise DDW tüketimi ile DFa arttı. Ancak EAT enjeksiyonundan önce DDW verilmeye başlanan tümör grubunda ise DFa, protein değerlerinde ve GST ile süperoksid dismutaz enzim aktivitelerinde azalma oldu.Sonuç olarak oksidatif stresin aşırı şekilde görüldüğü kanserde DDW tüketimi faydalı olabilir ve kanserin komplikasyonlarına karşı koruyucu etki meydana getirebilir. Ancak tümörlü gruplarda kanda üre ve karaciğerde SA artışının sebebinin araştırılması gerekmektedir. Kullanılan DDW konsantrasyonu ve kullanım süresi de önemli olup DDW nin etki mekanizmasını aydınlatıcı çalışmalarla birlikte yararlı doz ve uygulama süresinin tespiti için daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effect of deuterium depleted water on liver and blood parameters of Ehrlich Ascites Tumor bearing Balb/C miceIn this study, the effects of DDW on liver, kidney, blood and peritoneal fluid parameters of Ehrlich Ascites Tumor (EAT) bearing Balb/C mice were investigated.Blood urea level, liver catalase (CAT) activity, liver and kidney lipid peroxidation (LPO) and sialic acid (SA) levels in tumor group were increased significantly higher than those in control group while liver total protein (TP), glutathione (GSH) levels, glutathione-S-transferase (GST), alanine transaminase (ALT) and aspartate transaminase (AST) activities; kidney TP and GSH levels decreased significantly.85 ppm of DDW consumption did not affect blood parameters significantly in the control group. However, blood urea and SA levels increased, AST activity decreased significantly in the DDW given tumor groups.DDW consumption significantly decreased kidney LPO and GSH levels and CAT activity in the control group however increased liver GSH level and CAT and DF activity. In tumor groups, the protective effects of DDW consumption were found in the kidney and especially in the liver. DDW consumption caused an increase in kidney and liver GSH levels and GST activities. Additionally it caused an increase in liver protein, SA levels, CAT activity and in peritoneal fluid DFa and decrease in liver LPO level and DF, ALT, AST activities. However, in the tumor group in which DDW consumption began before EAT injection, protein levels, DFa, superoxide dimutase and GST activities were found to be reduced.As a result, DDW consumption may be useful in cancer in which excessive oxidative stress is observed and therefore may have protective effects against cancer complications. However, the reason underlying the increase in blood urea and liver SA levels in DDW given tumor groups should be investigated. The using period and concentration of DDW become important, in order to determine beneficial consumption dose and period, it is necessary that more comprehensive research to be done, along with the studies enlightening the mechanism of this issue.