Development of computer controlled deuterium lamp background correction atomic absorption spectrometer
- Tez No: 4073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin düseltmesi, atomik absorbsiyon spektrometresi, bilgisayar kontrollü sistem. vii, Background correction, atomic absorption spectrometer, computer controlled system
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET D2-LAMBASI İLE ZEMİN DÜZELTMESİ YAPILAN BİLGİSAYAR KONTROLLÜ ATOMİK ABSORBS! YON SPEKTROMETRESİNİN GELİŞTİRİLMESİ TOYDEMİR, Şerife Yüksek Lisans Tesi, Kimya Bölümü Tea Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Gökmen Ekim 1988, 100 sayfa Bu çalışmada döteryum lambası ile semin düzeltmesi yapılan bilgisayar kontrollü bir atomik absorbsiyon spektrometresi kuruldu ve geliştirildi. Bilgisayar kontrollü bu sistem atomik dalga boyunda ışıma yapan oyuk katod lambası, ışık yoluna dik olarak yerleştirilmiş sabit şiddetde ışıma yapan döteryum lambası, grafit fırınlı atomlaştırıcı, monokromatör ve foton çoğaltıcı detektörden oluşmuştur. Bununla birlikte deneysel düseneği ve bilgisayarı kontrol eden çeşitli elektronik ve optik parçalar kullanılmıştır. Apple ile bilgisayar için geliştirilen ara bağlantı kartı, sekiş kanallı Analog/Digital Çevirici, ADC, bir adet Digital/Analog Çevirici, DAC, ve bir adet sayıcı entegre videvreden o luşmaktad ir. Bilgisayarca üretilen bir kare dalga ile sürülen step motor, döteryum lambası ışık yoluna yerleştirilen optik biçiciyi sabit bir hıada döndürmek ted i r. ayrıca, bu biçici üzerine yerleştirilen optik bir detektör ışığın konumunu bilgisayara ve oyuk katod lambasının elektronik biçicisine bildirmektedir. Bu şekilde döteryum lambasının ışık yolu kapandığında oyuk katod lambası açılmakta ve iki lambanın 130 derece fas farkı ile çalışması sağlanmaktadır. Bu sistemde atomik ve döteryum lambasının kesiklerime periyodları ayarlanabilir olup, bu parametrelerin sinyal/gürültü oranına etkisi ve sistemin taban duseltebilme performans! incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF COMPUTER CONTROLLED DEUTERIUM LAMP BACKGROUND CORRECTION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETER TOYDEMIR, Şerife M, S in Chemistry, Chemistry Department Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Âli Gökmen October 1988, 100 page An atomic absorption spectrometer having a deuterium lamp background corrector is developed under the control of a microcomputer. This computer controlled system consists of; a hollow cathode lamp, which emits light at the atomic wavelength of the element, a deuterium lamp having an almost uniform intensity in UV-Vis range, located perpendicularly to the optical path, a heated graphite atomiser, a monochromator, and a photomultiplier tube detector. Moreover, various electronic and optical components which control computer and experimental setup were used. An interface card containing an eight-bit analog to digital converter, ADC, a digital to analog converter, DÂC, and one counter/timer is developed for Apple He ivmicrocomputer. A stepper motor driven by a square wave produced by the computer, rotates an optical chopper situated in front of the deuterium optical path. In addition, an optical detector located near the outer edge of the chopper informs the position of hollow cathode lamp power supply controller. In this way when deuterium lamp light is closed mechanically by the chopper, hollow cathode lamp is opened electronically and these two lamps function with a phase difference of 180 degree. In this system chopping frequency of hollow cathode lamp and deuterium lamp, and data collection frequency are adjustable. The background correcting performance of the system and the effect of chopping frequency and data collection frequency on signal to noise ratio were investigated.