Ereğli Demir Çelik Fabrikasının Yüksek Fırın, Haddehane ve Çelikhane Ünitelerinde 2006-2007 yıllarında oluşan iş kazalarının değerlendirilmesi
Evaluation of occupational accidents occured in blast furnace, Cold Mill and Steel Making Plant Unites of an Iron and Steel Factory in 2006-2007 years.
  1. Tez No: 267229
  2. Yazar: BERHUDE BABA ÖZÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Halk sağlığı, İş sağlığı, iş kazası, epidemiyoloji, demir-çelik üretimi, Public health, occupational health, occupational accident, epidemiology, iron and steel production
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
İş sağlığı, sağlık bilimlerinin önemli ve öncelikli ilgi alanlarından biridir. İş kazaları sadece önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmayıp, aynı zamanda önemli bir ekonomik kayıp nedenidir. Demir-çelik üretimi iyi bilinen tehlikeli çalışma alanlarından biridir. Bu çalışmanın amacı bir demir-çelik fabrikasının yüksek fırın, haddehane ve çelikhane ünitelerinde 2006-2007 yıllarında oluşan iş kazalarının değerlendirilmesidir. Çalışma bu birimlerde oluşan 85 kazanın tümünü içermektedir ve tanımlayıcı araştırma olarak planlanmıştır. İş kazalarına ait tanımlayıcı özellikler işyeri sağlık birimi kayıtlarından elde edilmiştir. Ortalama değerler standart sapma değerleri ile birlikte gösterilmiştir. Kazazedelerin ortalama yaşı 35.8±6.2 (ortanca 36, en az 23, en çok 55) idi. En sık gözlenen yaş grubu 35-39 yaş grubuydu. Kazalar en sık %27 ile pazartesi günü oluşmuştu. Ortalama işgünü kaybı 9.5±2.1 (ortanca 2, en az 0, en çok 151) olarak saptandı. En sık gözlenen kaza nedenleri %22.4 ile cisim kesmesi ve %22.4 ile cisim arasına sıkışma, en çok kazalanan vücut bölgesi %43.5 ile üst eksterimite idi. İş kazaları en çok 14:00-14:59 saatleri arasında yaşanmıştı. Kazaların vardiyalara göre dağılımlarında en çok iş kazası %47.05 ile 2. vardiyada gerçekleşmişti ve kazaların en sık gözlendiği vardiya çeyreği %29.4 ile 3. çeyrek idi.
Özet (Çeviri)
Occupational health is one of the important and priority research area for the health sciences, especially in Public Health sciences. Occupational accidents are not only important causes of morbidity and mortality but also important cause of economical loss. Iron and steel production is one of the well known dangerous working area. Aim of this study is to evaluate of occupational accidents occured blast furnace, cold mill and steel making plant unites od an iron and steel factory in 2006 and 2007. Study includes all of the 85 occupational accidents occured in these unites and was planned as a descriptive study. Descriptive characteristics of occupational accidents were obtained from workplace health unite records. Average values were shown with standart deviation.Average age of injured workers were 35.8±6.2 (median 36, minimum 23, maximum 55) and most frequently observed age group was 35-39 years group. most frequently accidents occured on Monday with 27%. mean workday loss due to occupational accidents was 9.5±2.1 (median 2, minimum 0, maximum 151). Most frequently observed causes of occupational accidents were accidents due to sharp piercing device with 22.4% and pressing of the body or members between two objects with 22.4%, most frequently injured body part was upper extremity with 43.5%. Occupational accidents freguently occured between 14:00 and 14:59. Of the all occupational accidents, 47.05% were occured in second shift and 29.4% were the third quarter of shift.