Power-arm yüz arkı uygulamasının ve üst çenede tek taraflı molar distalizasyonu için oluşturulan yeni bir sistemin ortodontik bölgeye etkisinin karşılaştırılması
Comparision of the dentofacial effects between power-arm face bow and the new system used for unilateral molar distalization at upper arch
  1. Tez No: 267316
  2. Yazar: NEŞE AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik distalizasyon, Unilateral yüz arkı, Tek taraflı sınıf II molar ilişki, Ata headgear, Power-arm yüz arkı, Asymmetrical distalization, Unilateral face bow, Unilateral class II molar relationship, Ata headgear, Power-arm face bow
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Power-Arm Yüz Arkı Uygulamasının ve Üst Çenede Tek Taraflı Molar Distalizasyonu İçin Oluşturulan Yeni Bir Sistemin Ortodontik Bölgeye Etkisinin KarşılaştırılmasıBu araştırmanın amacı, tek taraflı üst molar distalizasyonu sağlamak amacıyla geliştirilen yeni bir yöntemin (Ata headgear) ve unilateral yüz arkı tiplerinden power-arm yüz arkı uygulamasının etkilerini değerlendirmek ve her iki uygulamanın ve büyüme ve gelişimin etkilerini karşılaştırmaktır. Bu araştırmada, her iki uygulama grubu ve kontrol grubuyla beraber 3 grup oluşturuldu ve her grupta 17 birey (14 kız, 3 erkek) olmak üzere, 51 birey araştırma kapsamına dahil edildi.Araştırma başlangıcında bireylerin, üst daimi ikinci molar dişlerinin tamamen sürmüş şekilde daimi dentisyonda olması ve iskeletsel problemleri bulunmayarak asimetrik sınıf II molar ilişkiye sahip olması şartı arandı. Her üç gruptaki bireyler cinsiyet, iskeletsel yaş ve seçilen iskeletsel parametreler doğrultusunda eşleştirilerek gruplar oluşturuldu.Power-arm yüz arkı uygulamasında, her iki üst birinci molar diş bantlandı. Distalizasyon istenen taraftaki uzun dış kol, 20 derece dışa açılandırıldı ve distalizasyon istenmeyen taraftaki kısa dış kol, üst birinci molar mezialinde sonlandırıldı. Tek tarafta 350-400 gr servikal yönlü kuvvet uygulandı. Ata Headgear uygulamasında, üst birinci molar diş ve diğer tarafta üst ikinci molar diş bantlandı. Servikal yönlü kuvvet (tek tarafta 350-400 gr), distalizasyon istenmeyen tarafta birinci molara, distalizasyon istenen tarafta ikinci molara, bilateral simetrik yüz arkı vasıtasıyla iletildi.36 Her iki uygulama grubunda istenen molar ilişki elde edilince, molar distalizasyonu sonlandırıldı.Araştırma başında ve sonunda lateral sefalometrik filmler, posteroanterior filmler, el-bilek filmleri, panoramik filmler ve ortodontik modeller bireylerden alındı. Verilerin biyometrik değerlendirmesi normal dağılıma uygunluk sonuçları doğrultusunda parametrik ve nonparametrik testler ile yapıldı.Her iki uygulama grubunda, bantlı üst molar dişlerin distalizasyon miktarı ve distalizasyon istenen tarafta bantlı molar dişin distale eğilme miktarı biyometrik olarak önemli bulundu. Transversal düzlemde, power-arm yüz arkı uygulamasının bantlı molar dişlerde bukkal yönlü harekete, Ata headgear uygulamasının palatinal yönlü harekete neden olduğu bulundu. Power-arm yüz arkı uygulama grubunda ve kontrol grubunda ön ve arka yüz yüksekliklerindeki artışlar dışında her üç grupta iskeletsel yapılarda biyometrik olarak önemli değişim görülmedi.Sonuç olarak, power-arm yüz arkı ve Ata headgear uygulamalarının asimetrik distalizasyon sağlamada etkili oldukları saptandı.
Özet (Çeviri)
Comparision Of The Dentofacial Effects Between Power-Arm Face Bow And The New System Used For Unilateral Molar Distalization At Upper ArchThe purpose of this study was to evaluate the effects of a new method (Ata headgear) developed to provide unilateral maxillary molar distalization and power-arm face bow, which is a type of unilateral face bow and to compare the effects of both applications and growth and development. There were three groups in this study. One of which was a control group and the other two were application groups. Each group consisted of 17 patients; 14 females and 3 males, a total of 51 patients.It was conditioned that the subjects were all in permanent dentition with their second molars fully erupted and they had asymmetrical class II molar relationship with no skeletal problem prior to the study. The subjects in each group were paired by sex, skeletal age, and chosen skeletal parameters to make the groups.In power-arm face bow application, both of the maxillary first molars were banded. The long outer arm where molar distalization is required, bended 20 degree outward and the short outer arm where molar distalization is not required terminated at the mesial of maxillary first molar. Cervically directed force of 350-400 gr per side was applied. In Ata headgear application, maxillary first molar and the other side maxillary second molar were banded. Cervically directed force (350-400 gr per side) was delivered to the first molar on one side where molar distalization is not required and to the second molar on the other side where molar distalization is required by bilaterally symmetrical face bow.36 Once the desired molar relationship was obtained ın both applicaton group, molar distalization was terminated.Lateral cephalograms, posteroanterior cephalograms, hand-wrist radiographs, panoramic radiographs and orthodontic models were taken from patients at the beginning and end of the study. Parametric and nonparametric tests were used for the statistical evaluation of the data depending on the results of distribution fit analysis whether it was a normal distribution or not.In both application group, the amount of distalization for banded maxillary molars and the amount of distal tipping of banded molar where molar distalization is required were found to be statistically significant. In transversal plane, power arm face bow caused buccal movement on banded molars and Ata headgear caused palatinal movement on banded molars. In three groups, skeletal structures showed statistically insignificant change except for the increase of anterior and posterior face heights in power-arm face bow application group and control group.In conclusion, both power-arm face bow and Ata headgear applications were effective on asymmetrical distalization.