Bir fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan personelin fiziksel aktivite düzeyi ve ilgili faktörlerin belirlenmesi
Determination of Physical Activity Levels and Related Factors of Employees who are working at a Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital
  1. Tez No: 267317
  2. Yazar: SİNAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR GÜÇİZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, MET değeri, hastane çalışanı, sosyodemografik özellik, Physical activity, MET values, Hospital employee, Sociodemographic characteristic
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hızla artan endüstrileşme ve teknolojik gelişmeler kişilerin yaşam tarzları üzerinde önemli değişikliklere sebep olmaktadır. Bu değişiklikler arasında olan ve kişilerin sağlık durumunu etkileyen fiziksel aktivite düzeyi de giderek düşmekte, buna bağlı olarak farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmanın amacı Ankara İli'nde bulunan bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde görev yapan 366 personelin fiziksel aktivite düzeylerini ve ilgili faktörleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ile belirlemektir. Araştırmaya yaşları 18 ile 65 arasında değişen 178 erkek, 188 kadın katılmıştır. Katılımcıların fiziksel aktiviteleri dört başlıkta, işyeri, ulaşım, ev işleri ve boş zaman aktiviteleri şeklinde değerlendirilmiştir. Her bölümde kişilerin yapmış olduğu aktivitenin süresi, aktivite yapılan gün sayısı ve standart katsayı ile çarpılarak kişiye ait MET (Metabolik Eşdeğer) puanı elde edilmiştir. Aktivite düzeyleri MET puanına göre düşük, orta ve yüksek olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin en yüksek MET puanı iş yerinde yapılan aktivitelerden elde edilmiştir. Boş zamanlarda yapılan fiziksel aktiviteler ise MET puanının en düşük olduğu alandır. Personelin görev yaptığı alanlara göre en aktif olan grup özel şirket çalışanları, en az aktif olan grup ise idari personel olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgularda, araştırmaya katılan personelin görev yaptığı alan, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, araç sahibi olma ve kendi bildirimlerine göre yeterli fiziksel aktivite yapma durumlarına göre fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, toplumda fiziksel aktivite yönünden rol modeli olabilecek bir grubun %33,0'ının fiziksel aktivitesi orta düzeyde, %16,2'sinin ise düşük düzeydedir. Farklı gruplarda, farklı yaşlarda ve değişik klinik koşullarda fiziksel aktivite düzeyinin bilinmesi ve bireylerin sağlık durumu ile ilişkisinin gösterilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid increase in industrialization and technological developments raise important changes on people?s lifestyles. Among these, physical activity levels which affect one?s health status have been decreasing and could cause related health problems. The objective of this study is to determine the physical activity levels and related factors of 366 employees working in a Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital in Ankara, by using International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). 178 male and 188 female between 18 - 65 years of age have participated in the study. The physical levels of the subjects under four topics: workplace activities, transportation, housework activities and leisure time activities. For each section, personal MET scores have been obtained by multiplying the duration of the activity, the number of activity days and the standard coefficient. Physical activity levels have been categorized as low, moderate and high based on the MET scores. The highest MET scores of the participants have been obtained from the workplace activities and the lowest from leisure time activities. It is determined that the most active group was private company employees while the least was administrative personnel. There was a significant difference between physical activity levels and position, age, marital status, educational status, car ownership and physical activity status according to their opinion. As a result, 33.0% of the group who could be a role model for the society had moderate level of physical activity, and 16.2% had low level of physical activity. Level of the physical activity among different groups, among different ages and among different clinical conditions is necessary to know and its relationship with health status should be shown.