Sağlık Bakanlığı hastanelerinde dışardan sağlık hizmeti alımı: Karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Outsourcing of Health Services Ministry of health in hospitals: Problems and solutions.
  1. Tez No: 267319
  2. Yazar: MUHARREM GÖZÜKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, outsourcing, kamu hastaneleri, satın alma, Outsourcing, public hospitals, purchase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
. Bu çalışma, kamu hastanelerinde dış kaynak kullanımı (DKK) yoluyla alınan sağlık hizmetlerinin, ihale sürecinde ve uygulama safhasında yaşanan sorunlar ile sıkıntıların neler olduğunu belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya dış kaynak kullanımı yöntemini kullanarak hizmet veren 11 kamu hastanesi ve bir ağız diş sağlığı merkezi ile Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nün ilgili birimlerinde çalışan toplam 146 personel katılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Geliştirilen anket formu 5 bölümden oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre hastaneleri DKK uygulamasına iten en önemli nedenlerin, teknolojiye rahat ulaşmaları, hizmet kalitesini artırmaya yardımcı olması, hasta memnuniyetini artırması ve maliyetleri azaltması; en çok karşılaşılan sorunların, ihale prosedürlerinin uzun ve yorucu oluşu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödemeleri geç yapması, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının düşük olması ve kamu ile özel sektör çalışanları arasında yaşanan iletişimsizliklerdir. Bu sorunlara yönelik en önemli çözüm önerilerinin ise hastanelerde tek tek şartname hazırlanması yerine ortak bir şartname hazırlanması, maliyeti yüksek ve hasta potansiyeli az hizmetler için il bazında tek elden hizmet alınması, hizmetlerin sonuç bazlı alınması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to outline the problems during bidding process and also the implantation phase in the outsourcing of some of the health services by the public hospitals and also to structure solutions to those commonly occurring problems. The study involves 11 hospitals and one Oral and Dental Health Center which are using ?outsourcing? approach while giving health care and it also involves 146 personnel who are working in the related departments of the Ministry of Health and Municipal Health Directorate of Ankara. Methodology of data collection was applying a survey. The survey which was developed is made of 5 major divisions. Depending on the findings of the survey, the major points to drive hospitals to use ?outsourcing? approach are; -to access technology easily, - since it helps raising the quality of health care which is given, - since it increases the patient satisfaction levels and also it decreases the costs. On the other hand, depending on the findings of the survey the commonly faced problems are; - the long and tiring bidding processes, - late payments by the Social Security Institute (SGK), - the low prices of the Fee For Service Schedule of the SGK, - the communication problems between the public and private sector staffs. By the way the proposed solutions were; - instead of preparing bidding paper by each hospital, preparing a common bidding paper for all hospitals, - for the services which are heavy in terms of cost but low in number of patients to use that service should be bought from a single source in the municipality and it was also determined that the services should be bought result based manner.