Cerrahlarda ameliyat sonrası gelişen kas iskelet sistemi ağrıları üzerinde kinesio bantlama tekniğinin fonksiyonel performansa etkisi
The effect of kinesiotape application on functional performance in surgeons having musculo-skeletal pain after surgery.
- Tez No: 267328
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: work-related musculoskeletal disorders, surgeon, pain, Kinesiotape
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Cerrahlar sağlık çalışanları içinde fonksiyonel performanslarını negatif yönde etkileyen iş kaynaklı kas iskelet sistemi problemi yaşama riski taşıyan büyük bir gruptur. Bu çalışmanın amacı, ameliyatlardan sonra kas iskelet sistemi ağrısı olan cerrahlarda, yaşam kalitesi ile ilişkili fonksiyonel performans ve ağrı üzerinde Kinesio bantlamanın etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla yaşları 27-44 yıl arasında değişen, Genel Cerrahi, Plastik Cerrahi, Kardiovasküler Cerrahi, Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi, Ortopedi, Beyin cerrahi ve Üroloji bölümlerinde görev yapan 32 cerrah çalışmaya katılmıştır. Cerrahlar bel ve boyun ağrısı değerlendirmesi için Görsel Analog Skalası ile bel ve boyun ağrısının cerrahın günlük yaşantısını ne derecede etkilediğini görmek için ise Oswestry Bel ve Boyun Özür Skalaları ile değerlendirilmişlerdir. Cerrahların bel ve boyun eklem hareket açıklıkları ise gonyometre kullanılarak ölçülmüştür. Cerrahlar ilk olarak, Kinesio bantlama uygulanmadan önce değerlendirilmiş, değerlendirmeler Kinesio bantlama uygulamasının 1. ve 4 gününde tekrarlanmıştır. Sonuçlara bakıldığında, bel ve boyun ağrısında anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p0.05). Sonuçlar göstermektedir ki Kinesio bantlama bel ve boyun ağrısını azaltmada ve fonksiyonel performansı artırmada etkili bir yöntem olabilir. Bu teknik ameliyatlardan sonra iş kaynaklı kas iskelet sistemi problemleri yaşayan cerrahlarda kullanılabilir bir tekniktir.Anahtar Kelimeleri: İş kaynaklı kas iskelet sistemi hastalıkları, cerrah, ağrı, Kinesiotape
Özet (Çeviri)
Surgeons are a unique group of healthcare professionals who are at risk for developing work-related musculoskeletal symptoms which affect their functional performance negatively. The purpose of this study was to evaluate the effect of Kinesiotape technique on pain and functional performance related to quality of life of surgeons having musculoskeletal system pain after surgery. 32 surgeons between the ages of 27 and 44 yrs who are working in the General Surgery, Plastic Surgery, Cardiovascular Surgery, Pediatric Cardiovascular Surgery, Orthopaedics, Neurosurgery and Urology departments in a public hospital were participated in this study. .Surgeons were evaluated with Visual Analog Scale (VAS) for neck and low back pain and also with Oswestry Low Back Disability Index and Neck Disability Index for how neck and low back pain have affected the ability of surgeon to manage in every day life. Surgeons? neck and low back range of motions were measured with a goniometer. Firstly, surgeons were evaluated without Kinesiotaping, then on the first day and fourth day of Kinesio taping all measurements were repeated. The results showed that surgeons had significant improvement in neck and low back pain reduction (p0.05). Findings demonstrated that Kinesiotaping would be an effective method for reducing neck and low back pain and improving functional performance. This technique can be used for surgeons having work-related musculoskeletal symptoms after surgery