Ventilasyon tüpünün odyolojik bulgular yönünden geç dönem etkileri
Long-term effects of ventilation tubes with respect to audiological findings
- Tez No: 267327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA SENNAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: efüzyonlu otitis media, ventilasyon tüpü, orta kulak, multifrekans timpanometri, otitis media with effusion, ventilation tube, middle ear, multifrequency tympanometry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Efüzyonlu otitis media, akut bulgu ve semptomlar olmaksızın orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize, çocukluk çağında sık rastlanılan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. En yaygın kullanılan tedavi seçeneklerinden biri ventilasyon tüpü uygulamasıdır. Ventilasyon tüpü ile efüzyonlu otitis medianın tedavisinde başarı sağlanmasına rağmen bu uygulama birçok komplikasyonu da beraberinde getirmektedir. Çalışmamızın amacı, ventilasyon tüpünün geç dönem komplikasyonlarını belirlemektir. Çalışmamıza, en az 5 yıl önce ventilasyon tüpü tedavisi bitmiş 65 kulak ile otoskopik muayene ve odyometrik değerlendirme bulguları normal olan 50 kulak dahil edilmiştir. Her iki gruba da otoskopik muayene, odyometrik değerlendirme, akustik refleks değerlendirmesi ve multifrekans timpanometri testi uygulanmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; ventilasyon tüpü takılan grupta kulak zarına bağlı toplam komplikasyon oranı %78,5 oranında bulunmuştur. Odyolojik değerlendirme sonuçlarına göre ise bu gruptaki kulakların %9,2'sinde çok hafif, %1,5'inde hafif derecede iletim tipi işitme kaybı, %1,5'inde ise ileri derecede mikst tip işitme kaybı bulunmuştur . Ventilasyon tüpü takılan grupta bazı kulaklarda negatif basınç elde edilmiş, yüksek admitans elde edilme oranı ise kontrol grubuna göre daha fazla bulunmuştur. Kontrol grubunda tüm frekanslarda tek tepeli timpanogram elde edilirken ventilasyon tüpü takılan grupta 678 ve 1000Hz probe tone'da çift tepeli timpanogram elde edilmiştir. Multifrekans timpanometri değerlendirmesinde, probe tone'lara göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, ventilasyon tüpü uygulamasının geç dönem komplikasyonlarının olabileceği düşüncesine ulaşılmıştır. Ayrıca multifrekans timpanometri kullanımının orta kulak patolojilerinin tespitinde yarar sağladığı ve klinikte rutin uygulamalar arasında yer almasının faydalı olacağını düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Otitis media with effusion is a frequently seen disorder in childhood and characterised by accumulation of fluid in the middle ear cavity without acute findings and symptoms. If untreated, it may lead to serious complications such as irreversible hearing loss. One of the most common treatment alternative to otitis media with effusion is ventilation tube insertion. Although otitis media with effusion can be treated successfully with ventilation tubes, the application may lead to many complications. The aim of our study is to determine the long-term effects of ventilation tube insertion. 65 ear and autoscopic findings that has terminated treatment at least 5 years ago and 50 ears that were normal in terms of audiological evaluations were included in our study. Both groups were administered the autoscopic examination, the audiometric evaluation and the multifrequency tympanometry test. According to our results, we found total eardrum complications rate 78,5% in which the ventilation tubes were inserted. According to audiological evaluation, 9,2% of ears very mild, 1,5% of ears mild conductive hearing loss, also 1,5% of ears severe mix hearing loss were found in this group. Negative pressure values were obtained from some ears in the group in which the ventilation tubes were inserted, high ear admittance rate is too much according to control group. We found with one top tympanogram all probe frequencies in control group, with two tops tympanogram at 678 and 1000Hz probe tones were found in the group in which the ventilation tubes were inserted. In the multifrequency tympanography evaluation, different results were obtained regarding probe tones. It was concluded that ventilation tube application might have had long-term complications. Moreover, we assert that the use of multifrequency tympanometry has advantages in the determination of middle ear pathologies and be beneficial in routine practices in clinical settings.