Alkolün işitme üzerine akut etkisinin araştırılması
The investigation of acute alcohol effects on human hearing
- Tez No: 267335
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme, alkol, akustik refleks, ABR, Hearing, alcohol, ABR, DPOAE, acoustic reflex
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İşitme, atmosferde meydana gelen ses dalgalarının kulak tarafından toparlanmasından beyindeki merkezlerde karakter ve anlam olarak algılanmasına kadar geçen süreçtir. Bu yapılarda sorun olması, işitmenin etkilenmesine neden olur. Çalışmamızın amacı kandaki etil alkolün miktarı 0,5 promil' in üzerine çıktığı akut zamanda, işitme sistemine herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamızda 26 bireyden oluşan çalışma grubunun işitme eşiklerinin, akustik refleks eşiklerinin, distortion product oto akustik emisyon amplitüdlerinin, sinyal gürültü oranlarının ve işitsel beyin sapı cevaplarının değerlendirilerek, 15 bireyden oluşan kontrol grubunun verileriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızın sonucunda alkolün akut dönemde işitme eşiklerine belirgin bir etkisinin olmadığı bununla beraber akustik refleks eşiklerinde yükselmeye neden olduğu, özellikle 4000 Hz' de bu yükselmelerin anlamlı yükselmeler olduğu bulunmuştur. Akolün distortion product otoakustik emisyon parametreleri olan DP amplitüdleri ve sinyal gürültü oranlarına etkisi de olumsuz yönde bulunmuştur. Özellikle 1400 Hz' de sinyal gürültü oranlarında belirgin düşüşler gözlenmiştir. Alkolün periferik işitmeye olan etkilerinin yanında, işitmenin işlemlenmesi için önemli olan santral yapılarda da etkilerini gözleyebilmek amacıyla, çalışmamıza katılan bireylerde işitsel beyin sapı odyometresi cevapları değerlendirilmiştir. Elde ettiğimiz verilere göre ABR dalgalarında özellikle III. ve V. dalga latanslarında gecikmeler tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda alkolün akut zamanda işitme üzerine negatif etkisinin olduğu bulunmuştur. Akustik refleks eşiklerini olumsuz yönde etkileyerek, kulağın koruyucu sistemini zayıflattığı, iç kulakta ototoksik etki yaratarak diğer ototoksisite etkisi olan kimyasal ajanlar ve ilaç kullanımında dikkatli olunması gerektiği ve işitmenin santral yapılarında alkolden olumsuz etkilenmeler gözlendiği,bu bölgeleri tutan nörolojik problemleri olan kişilerin alkol kullanırken dikkatli olmaları gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hearing prosses begins with sound waves? going into the ear and than perception in the central mechanism. If there is a problem in these structures, hearing also effected. Alcohol may couse adverse effects in all organs of the body. The purpose of this study is define wheather the alcohol effects hearing system in acute period. Because of this, in current study two study group was made; control group contains 15 person, study group contains 26 person. Several tests were made in both subjects in these two groups. In the tests pure tone hearing thresholds, acoustic reflex thresholds, distortion otoacoustic emissions and auditory brainstem responses were evaluated. In study group these tests were done before alcohol intake and than done again after alcohol intake. After alcohol intake the subjects were asked to wait for 50 minutes to make the blood alcohol level maximum. In control group these tests were done first and then asked to wait 50 minutes. After 50 min. passed without any alcohol, the tests were done again. One of the results of our study was alcohol didn?t have evident effects on pure tone hearing levels. However, it effected acoustic reflex thresholds evidently. In the acute period of the alcohol intake, especially in 4000 Hz the acoustic reflex thresolds were elevated. Also the negative effects of alcohol on DP amplitudes and SNR values were found in current study. Due to define the possible effects of alcohol on central structures, ABR evaluations were made. there detentions were found in wave III and wave V latencies. It?s found that alcohol effects hearing system in acute period. It impacts the acoustic reflex thresholds so protective mechanism of the middle ear getting weak . It?s thought that this is important for acoustic trauma exposure. Individuals should be carefull while taking chemical supply or medications which were ototoxic while drinking alcohol. It?s also determined that alcohol effetcs central structures. So it?s thought that the patients that have neurological porblems should be carefull while drinking alcohol.