Hentbol bayan milli takımında zaman değişimi ve performansın grup sargınlığı, sportif kendine güven, öz-yeterlik, hedef yönelimi ve yarışma kaygısı üzerine etkisi
The effects of time and performance on team cohesion, sport self confidence, self-efficacy, goal orientation and competitive anxiety of female handball national team
- Tez No: 267414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KORUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sargınlık, Kaygı, Yeterlik, Kendine Güven, Hedef Yönelimi, Performans ve Zaman, Cohesion, Anxiety, Efficacy, Self Confidence, Goal Orientation, Performance and Time
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, zaman değişimi ve performansın grup sargınlığı, sportif kendine güven, öz-yeterlik, hedef yönelimi ve yarışma kaygısı üzerine etkisini incelemektir. Araştırmaya 2008 yılında Avrupa Şampiyonası eleme maçları öncesi Hentbol Bayan Milli Takım kamp kadrolarında yer alan oyuncular katılmıştır. Verilerin toplanmasında GEQ, CSAI-2, SSCI, SES, TEOSQ ölçekleri kullanılmıştır. Ölçümler Milli Takım kamplarında toplam 4 kez alınmıştır. Veriler Tekrarlı Ölçümlerde ANOVA ve Spearman Rank Korelâsyon Analizi ile hesaplanmıştır. Farklı zamanlarda alınan ölçümler arasında Bilişsel kaygı [F(3,17)=.320;p= .811], Bedensel kaygı [F(3,17)=2.840;p= .069], Kendine güven [F(3,17)=.251; p=.859], Öz yeterlik [F(3,17)=.876;p= .473], Ego yönelimi [F(3,17)=2.445;p= .099], Görev yönelimi [F(3,17)= 2.840;p= .069], Sürekli kendine güven [F(3,17)=.642;p= .598], Sosyal çekicilik [F(3,17)= 1.487;p=.254] ve Sosyal bütünlük [F(3,17)=.570;p=.642] puanlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Durumluk kendine güven [F(3,17)=5.731;p=.007], Görev çekiciliği [F(3,17)=3.669;p=.033] ve Görev bütünlüğü [F(3,17)=10.818;p=.000] puanlarındaki fark ise istatistiksel açıdan anlamlıdır.Hentbol Bayan Milli Takımının birinci ölçüm bulgularına göre; CSAI-2 puanları ve perforrmans puanları arasında negatif bir ilişki varken SES, TEOSQ, SSCI ve GEQ puanları ile performans puanları arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. İkinci ölçüm bulgularına göre; CSAI-2 ve SSCI'nın alt boyutlarından sadece durumluk kendine güven puanları ile performans puanları arasında negatif bir ilişki varken SES ve TEOSQ'nun alt boyutlarından sadece ego yönelim puanları ile performans puanları arasında pozitif bir ilişki vardır. Üçüncü ölçüm bulgularına göre; CSAI-2 puanları ve performans puanları arasında negatif bir ilişki varken SES, SSCI ve TEOSQ'nun alt boyutlarından sadece görev yönelimi puanları ile performans puanları arasında pozitif bir ilişki vardır. Dördüncü ölçüm bulgularına göre; CSAI-2'nin alt boyutlarından sadece bilişsel kaygı puanları ile performans puanları arasında negatif bir ilişki varken SES, TEOSQ ve SSCI'nın alt boyutlarından sadece sürekli kendine güven puanları ile performans puanları arasında pozitif bir ilişki vardır.Elde edilen bu sonuçlar; Hentbol Bayan Milli Takım oyuncularının, Yarışma Kaygısı, Öz Yeterlik, Hedef Yönelimi, Sportif Kendine Güven ve Grup Sargınlığı özelliklerinin zamana göre değiştiğini ve performans puanları ile ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of time and performance on team cohesion, sport self confidence, self-efficacy, goal orientation and competitive anxiety. Participants of this study are Female Handball National Team who attended camps before 2008 European Championship playoff. Data were collected by GEQ, CSAI-2, SSCI, SES, TEOSQ. Scales were applied four times in national team camps. Data analyzed by Repeated Measures of ANOVA and Spearman Rank Correlation Analysis. Significant differences were not found between different measurement time on Cognitive Anxiety [F(3,17)=.320;p= .811], Somatic Anxiety [F(3,17)=2.840;p= .069], Self Confidence [F(3,17)=.251; p=.859], Self-Efficacy [F(3,17)=.876;p= .473], Ego Orientation [F(3,17)=2.445;p= .099], Task Orientation [F(3,17)= 2.840;p= .069], Trait Self Confidence [F(3,17)=.642;p= .598], Social Attraction [F(3,17)= 1.487;p=.254] and Social Integration [F(3,17)=.570;p=.642]. Significant differences were found on State Sport Self Confidence [F(3,17)=5.731;p=.007], Task Attraction [F(3,17)=3.669;p=.033] and Task Integration [F(3,17)=10.818;p=.000].According to Female Handball National Team first measurement results, negative significant relationship were found between; CSAI-2 and performance scores, although positive significant relationship were found between SES, TEOSQ, SSCI, GEQ and performance scores. As a result of second measurement, negative significant relationship were found between; CSAI-2, state sport self confidence and performance scores, positive significant relationship were found between SES, ego orientation and performance scores. As a result of third measurement, negative significant relationship were found between; CSAI-2 and performance scores, positive significant relationship were found between SES, SSCI, task orientation and performance. As a result of last measurement, negative significant relationship were found between; cognitive anxiety and performance scores, positive significant relationship were found between SES, TEOSQ, trait sport self confidence and performance. Consequently, results of this study revealed that Female Handball National Team Players? Competitive Anxiety, Self-Efficacy, Goal Orientation, Sport Self Confidence and Team Cohesion are changing through time and are related with performance scores.