Erişkin hastalarda direkt lingual ve labiyal ortodontik tedavi etkilerinin, hasta konforunun ve memnuniyetinin karşılaştırılarak incelenmesi
Analysis of the medical effect, patient comfort and satisfaction of direct lingual and labial orhtodental treatment in adult population: A comparative study
  1. Tez No: 267419
  2. Yazar: AYSHAN ABDULMAJED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2D lingual braketler, Inspire Ice seramik braketler, hasta konforu, hasta memnuniyeti, 2D lingual bracket, inspire ice seramik bracket, patient comfort, patient satisfaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı yeni geliştirilen Philippe 2D self - ligating lingual ortodonti braketlerinin Inspire Ice labiyal ortodonti braketlerine göre tedavi sonuçları, hasta rahatsızlığı, memnuniyeti ile tedavi süresi açısından karşılaştırılarak erişkin olgularda tercih edilebilirlik düzeyini belirlemektir. Çalışmaya sınıf 1 iskeletsel alt ve üst dental arklarında orta dereceli çapraşıklığa ve düzgün profile sahip 29 erişkin birey dahil edilmiştir.14 kişiye 2D lingual, 15 kişiye labiyal seramik braketler yerleştirilerek ortodontik tedavileri yapılmıştır. Ortodontik tedavi öncesi ve sonrası alınan lateral sefalometrik filmlerde her iki grup arasında iskeletsel, dişsel, yumuşak doku ölçümler yapıldı ve ortodontik modeller üzerinde dental ark boyutu değişimleri incelendi. Bireylerin braketler takılmadan önceki (T0) hasta konforu değerlendirmeleri (ağrı; VAS , dil yaralanması; ?Tongue soreness scores?, ağız hijyeni; Löe-Silness plak ve gingival indeksi, konuşma bozukluğu; dijital sonografi) yapıldı. Tedavi öncesinde hastaların bilgi düzeylerini ölçmek için Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu kullanıldı.Tedavi başlangıcından 48 saat sonra (Tb1), 1 hafta sonra (Tb2) ve 1 ay sonra (Tb3) hasta konforu (ağrı, dil yaralanması, ağız hijyeni, konuşma bozukluğu) ve hasta memnuniyeti değerlendirildi.Tedavinin bitiminden bir hafta önce (Tb4) ve tedavi bitiminde (T1) hasta memnuniyeti ölçümleri tekrar alındı. Dil yaralanması ve ağız hijyeni ölçümleri de T1 döneminde tekrarlandı. Çalışmamızın sonucunda, labiyal ve lingual gruplarda tedavi sonucunda iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku ölçümlerinde bir farklılık bulunmadı. Her iki grupta da hasta konforunun bir ay sonunda sağlandığı ve hastaların tedaviden çok memnun oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to assess the suitability of the use of Philippe 2D self-ligating lingual orthodontic brackets instead of Inspire Ice labial orthodontic brackets in adult population by conducting comparative analysis of the treatment results, treatment duration, and patient comfort and satisfaction of both treatment modalities. Study group included 29 patients with angle Class I malocclusion, moderate anterior crowding in the upper and lower dental arches and orthognathic profile. Ortodontic treatment was performed by 2D lingual (n=14) and ceramic labial brackets (n=15). Changes in pre-and post-treatment skeletal, dental, soft tissue and dental arch dimensions were analysed. At the beginning of orthodontic treatment (T0), patient comfort (pain; VAS, tongue soreness;Tongue Soreness Score, oral hygiene; Löe-Silness plaque and gingival index, speech problem; digital sonography) was documented. In addition, Knowledge Evaluation Form was used to determine the level of knowledge of the intellectual status of patients prior to treatment. Patient comfort (pain, tongue soreness, oral hygiene, speech problem)and satisfaction were determined at 48 hours (Tb1), one week (Tb2) and one month (Tb3) after the start of treatment. One week prior to (Tb4) and at completion (T1) of treatment, patient satisfaction measurement were repeated. At the end of treatment (T1) tongue soreness and oral hygiene evaluations were made again. As a result, our analysis revealed no difference between skeletal, dental and soft tissue measurements of both lingual and labial treatment groups. Achievement of patient comfort was obtained in one month and patient satisfaction was high in both groups.