Retinoik asitin östrojen reseptör pozitif ve negatif meme kanseri hücrelerinin proliferasyonu ve Noç-4 reseptör ekspresyonu üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Analysis of the effect of retinoic acid on the proliferation and Notch-4 receptor expression of estrogen positive and negative breast cancer cells.
  1. Tez No: 267422
  2. Yazar: AYTEN SEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KEVSER PİŞKİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, östrojen reseptör, noç-4 reseptör, ekspresyon, proliferasyon, retinoik asit, Breast cancer, estrogen receptor, notch-4 receptor, expression, proliferation, retinoic acid
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türüdür. Östrojen reseptör varlığı tedavide seçenekler sunmakta ve östrojen reseptörü olmayışı kötü prognozla ilişkilendirilmektedir. Noç-4 reseptör meme gelişiminde önemli bir yere sahip olan bir sistemin bileşenidir ve meme kanseri ile ilişkili olduğu yönünde bilgiler çoğalmaktadır. Östrojen reseptörü pozitif ve negatif hücreler moleküler düzeyde bir çok farklılıklar göstermektedir. Bu farklar arasında Noç-4 reseptör ekspresyonunun da olup olmadığı araştırılmıştır. Retinoik asit (RA) veya all-trans retinoik asit (ATRA) bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan bir maddedir. Bu tezin amacı retinoik asitin östrojen reseptörü pozitif (MCF-7) ve negatif (MDA-MB-231) meme kanseri hücrelerinde hücre çoğalması ve Noç-4 reseptör ekspresyonu üzerine etkisini incelemektir. Hücrelere 10-5 M, 10-6 M, 10-7 M RA uygulandı ve hücre çoğalması [3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide] MTT testiyle incelendi. RA uygulanmış hücreler on gün sonra lizis edilerek proteinleri SDS-PAGE ile ayrıştırıldı. Western Blot yöntemiyle Noç-4 reseptör ekspresyonu incelendi. RA' in MCF-7 hücrelerinin çoğalmasını beşinci günün sonunda % 42 inhibe ettiği gözlenirken, MDA-MB-231 hücrelerinde % 11 inhibisyon göstermektedir. MCF-7 hücrelerinde Noç-4 reseptör ekspresyonu görülmezken MDA-MB-231 hücrelerinde ekspresyon saptandı. RA' in doza bağımlı olarak Noç-4 reseptör ekspresyonunu baskıladığı belirlendi. Östrojen negatif hücrelerin yüksek metastatik potansiyelinde Noç-4 reseptörün rol oynayabileceği ve bunun Noç-4 reseptörü hedef alan yeni tedavilerin geliştirilmesi açısından önemli olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer in women. Presence of estrogen receptor offers therapeutical benefit and its absence is correlated with poor prognosis. Notch-4 receptor is a component of a sistem that has a significant role in mammary development and evidence on its role in breast cancer is increasing. Estrogen positive and negative breast cancer cells differ in many molecular aspects. It is analysed whether Notch-4 is one of these differences. Retinoic acid (RA) or all-trans retinoik asit (ATRA) is used in the treatment of some cancers. The aim of this thesis is to analyse the effect of RA on the growth of cells and Notch-4 receptor expression of eostrogen positive (MCF 7) and negative ( MDA-MB-231) breast cancer cell lines. Cells were treated with 10-5 M, 10-6 M, 10-7 M RA and cell proliferation was detected by [3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium Bromide] MTT test. Cells were lysed after 10 days of treatment and proteins were separated with SDS-PAGE . Notch-4 receptor expresion was analysed by Western blot.. In MCF-7 cells, RA caused 42 % inhibition in proliferation after five days, while the inhibition in MDA-MB-231 cells was 11 %. There was no Notch-4 receptor expression in MCF-7 cells but in MDA-MB-231 expression was detected. RA is shown to inhibit Notch-4 receptor expression in MDA-MB-231 cells in a dose dependent manner. It is concluded that Notch-4 receptor may be involved in the high metastatic behaviour of estrogen negative cells and this may have importance in the design of Notch-4 receptor targeted novel treatment strategies.