Baş-boyun kanserli hastalarda anjiojenez belirteçleri ve tedavi üzerine etkileri
Baş-boyun kanserli hastalarda anjiojenez belirteçleri ve tedavi üzerine etkileri
- Tez No: 267434
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SOYDAN, DOÇ. DR. MURAT DİNÇER, YRD. DOÇ. EREN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Anjiojenezis, Baş-boyun kanser, CD105, VEGF, BT Perfüzyon, Angiogenesis, Head-neck Cancer, CD105, VEGF. CT Perfusion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Larinks yassı hücreli kanseriyüksek ölüm ve morbidite oranına sahip olup dünyada yılda 500.000 yeni olguyarastlanmaktadır. Larinks kanserinde lokal kontrolü sağlamaya yönelik pek çok tedaviseçeneği bulunmasına karşın bir kısım primer ve pek çok metastatik kanser halentedaviye dirençlidir. Çalışmamızda tümörlü dokudan elde edilen örneklerdekiCD105, VEGF gibi anjiojenenezde rol oynayan belirteçlerin ve tümöral dokunun BTperfüzyon parametrelerinin (BV, BF, MTT) tedavi üzerine etkileri araştırıldı.Olgulara standart DCF kemoterapi tedavisi 21 gün arayla 2 kür verildi. Tedavisonrası fizik inceleme,endoskopik inceleme ve radyolojik çalışmalarla tedavicevapları belirlendi. Çalışmamızda CD105, VEGF pozitifliği ve BT perfüzyonparametreleri (BV, BF, MTT) ile kemoterapi cevabı arasında anlamlı farkbulunmadı.
Özet (Çeviri)
Thesisof Medical speciality. Squamous larynx cancer has high mortality and morbidityrates, worldwide incidence is 500.000 new patients per year. Although there aremany theraupatic modalities for obtaining local control in Larynx cancer, some partof primary and most metastatic forms of larynx cancer is still refractory to thetherapy. The effect on therapy of markers obtained from tumoral tissues as CD 105and VEGF, which plays a role in angiogenesis, and grades of perfusion parametersfor CT ( BV, BF, MTT ) was investigated. Two cures of standart DCF chemotherapyregimen was underwent to patients with 21 day intervals. Response to theraphy wasdetermined by ENT specialist physical examination and radiologic investigations. İnour study no significant difference between CD 15, VEGF positivitity, perfusionparameters for CT ( BV, BF, MTT ) and response to chemotherapy was determined.