Diyetle obez hale getirilmiş sıçanlarda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı üzerine sitagliptinin etkisi
The effects of sitagliptin on nonalcoholic fatty liver disease in diet-induced obese rats
- Tez No: 267441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN BALOŞ TÖRÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sitagliptin, hepatik steatoz, metabolik sendrom
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Diyetle obez hale getirilmiş sıçanlarda sitagliptinin NAYKH'na etkisini araştırmak.Gereç ve Yöntem: 24 haftalık, 199-240 gram ağırlığında, erişkin-dişi, toplam 24 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n:6) standart sıçan diyetiyle beslenirken, diğer grup (n:18) yüksek yağlı diyetle (YYD) 12 hafta beslendi. NAYKH oluşumu sağlandıktan sonra YYD'le beslenen sıçanlar rastgele 2 gruba ayrıldı. Toplam 16 hafta sadece YYD alan grup NAYKH grubu (n:8) kabul edildi. Sitagliptin grubu (n:10) ise YYD'le 12 hafta beslendikten sonra, son 4 haftada YYD'e ek olarak sitagliptin (3 mg/kg) tedavisi aldı. Çalışma boyunca sıçanların kilo alımı takip edildi. Çalışma sonunda tüm sıçanların serum glukozu, trigliserid, kolesterol, AST, ALT, DHEA-S düzeyi ve plazma insülin düzeyini değerlendirmek için kan örnekleri alındı. İnsülin direnci HOMA-IR indeksi ile hesaplandı. Histopatolojik değerlendirme için karaciğer doku örnekleri incelendi.Bulgular: Sitagliptin grubunda NAYKH grubuna göre, serum glukoz (p0.05). DHEA-S düzeyi ile hepatik steatoz arasında ilişki saptanmadı (r=0.009, p=0.967).Sonuç: Sitagliptinin insülin duyarlılığını, lipid profilini düzenlediği ve hepatik steatozu iyileştirdiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the effects of sitagliptin on NAFLD in rats with diet-induced obesity.Materials and Methods: 24 weeks aged, 199-240 grams, twenty four adult-female Sprague-Dawley rats were used. The rats were randomly separated into 2 groups. The control group (n:6) was fed with standard rat diet. The other group (n:18) was fed with a high fat diet (HFD) to induce NAFLD. After 12 weeks, rats which were fed with a HFD were randomly seperated into 2 groups. NAFLD group was fed with a HFD for an additional 4 weeks. Sitagliptin group received sitagliptin (3 mg/kg) for 4 weeks in addition to HFD. Changes in weight were recorded throughout the study. At the end of the study blood samples were drawn from all rats to determine the levels of serum glucose, triglyceride, cholesterol, AST, ALT, DHEA-S and plasma insulin. Insulin resistance was determined using the HOMA-IR index.