Semispinal anestezi ile yapılan inguinal herni operasyonlarında hiperbarik levobupivakainin düşük dozlarının karşılaştırılması
The comparison of small doses of levobupivacaine in unilateral spinal anesthesia undergoing inguinal hernai operations
- Tez No: 267442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ BEKİR DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hiperbarik levobupivakain, düşük doz, unilateral spinal anestezi, Hyperbaric levobupivacaine, small dose, unilateral spinal anesthesia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Spinal lidokain ile geçici nörolojik semptomların (GNS) ortaya çıkışının artmasından sonra kısa süreli spinal blok oluşturmak için uzun etkili lokal anesteziklerin düşük dozlarda kullanılmasına olan ilgi artmıştır.Bu çalışmada tek taraflı inguinal herni operasyonu geçirecek 50 hasta üzerinde 7,5 mg hiperbarik levobupivakain ve 10 mg hiperbarik levobupivakain ile oluşturulan unilateral spinal anestezinin klinik profillerinin karşılaştırılması amaçlandı.Levobupivakainin hiperbarik solüsyonları hastanın daha sonraki değerlendirmelerine dahil olmayan bir yardımcı tarafından hazırlandı. Levobupivakainin %0,75 konsantrasyondaki plain solüsyonunun 15 mg'ı; %0,5 konsantrasyonda %8 glukoz içeren lokal anestetik elde edilmesi için glukoz ve distile su ile seyreltildi.Maksimum duyusal blok derecelerinin ortanca değeri 10 mg lokal anestezik uygulanan hastalarda belirgin olarak yüksek bulundu (p=0,032). Duyu bloğunun 2 segment gerilemesi için geçen zaman 7,5 mg lokal anestezik uygulanan hastalarda, 10 mg lokal anestezik uygulananlara göre belirgin olarak daha kısaydı (p=0,025).Klinik olarak anlamlı hipotansiyon 10 mg lokal anestezik uygulanan hastaların 6'sında (%24), 7,5 mg lokal anestezik uygulanan hastaların 1'inde (%4) gözlendi. Her 2 grupta da en sık gözlenen yan etki hipotansiyondu.Bradikardi 10 mg lokal anestezik uygulanan hastaların 3'ünde (%12), 7,5 mg lokal anestezik uygulananların 1'inde (%4) gözlendi.Her 2 grupta, demografik özellikler, duyusal blok seviyesinin T10'a ulaşma zamanı, duyusal bloğun maksimum seviyeye ulaşma zamanı, maksimum motor blok oluşma zamanı ve motor blok sonlanma zamanı benzerdi.Sonuç olarak, bu prospektif, randomize, çift-kör çalışmanın sonuçları unilateral inguinal herni cerrahisi için 7,5 mg hiperbarik levobupivakain ile yapılan unilateral spinal anestezinin, 10 mg hiperbarik levobupivakain ile yapılan unilateral spinal anesteziye daha az yan etki profili ile kabul edilebilir bir alternatif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The interest in using small doses of long acting drugs to produce a short duration spinal block, has grown after the increasing occurance of transient neurologic symptoms with spinal lidocaine.In this study the clinical profiles of unilateral spinal anesthesia produced with either 7,5 mg of hyperbaric levobupivacaine or 10 mg of hyperbaric levobupivacaine, has been aimed to be compared in 50 patients undergoing unilateral inguinal hernia repair.Hyperbaric solutions of levobupivacaine were prepared by one of an assistant, not involved in further patient evaluation. Fifteen mg of the plain 0,75% solution was diluted with glucose and steril water to obtain a 0,5% concentration of local anesthetic with 8% glucose.The median value of maximum sensorial block was strictly higher in patients receiving 10 mg local anesthetic (p=0,032). Time to 2 segment regression of sensorial block was strictly shorter in patients receiving 7,5 mg of local anesthetic than the patients receiving 10 mg of local anesthetic (p=0,025).Clinically relevant hypotension was reported in 6 patients receiving 10 mg local anesthetic (%24) and 1 patient receiving 7,5 mg of local anesthetic (%4). In both of two groups the most frequent complication was hypotensionBradicardia was reported in 3 patients receiving 10 mg local anesthetic (%12) and 1 patient receiving 7,5 mg of local anesthetic (%4).In both of the 2 groups, demographic characteristics, time to reach the sensorial block to T10, time to reach the maximum level of the sensorial block, time to reach maximum motor block and time to reach complete regression of motor block were similar.In conclusion, results of this prospective, randomized and double-blind study demonstrate that unilateral spinal anesthesia with 7,5 mg of hyperbaric levobupivacaine was an acceptable alternative to unilateral spinal anesthesia with 10 mg of hyperbaric levobupivacaine with less adverse effects profile in patients undergoing unilateral inguinal hernia repair.