İntestinal serbest yağ asidi bağlayıcı protein (I-FABP)) akut batın tanısında belirleyici olabilir mi?
Can intestinal free fat bonding protein (I-FABP) be a marker in the diagnosis of acute abdomen?
  1. Tez No: 267455
  2. Yazar: ÖZLEM UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: I-FABP, akut karın, D-Dimer, mezenter iskemi, abdominal kitle, I-FABP, acute abdomen, D-dimer, mesenteric ischemia, abdominal mass
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Akut karın ağrılı hasta acil serviste sık karşılaşılan hasta grubudur. Ayırıcı tanının yapılması çoğu zaman hayati öneme sahiptir. Kolay elde edilebilirlik ve yaygın kullanım imkanı akut karın ağrılı hastaların erken tanısında biyokimyasal markerları oldukça önemli hale getirmektedir. Bu çalışmada FABP'nin intestinal tipinin (I-FABP) akut batın hastalarındaki tanı değerinin araştırılması planlandı.Materyal ve Metod: Çalışma, etik kurul onayı alındıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında 2008-2009 tarihleri arasında akut karın ağrısı ile acil servise başvuran hastalar üzerinde prospektif olarak gerçekleştirilen tanımlayıcı bir çalışma olarak yapıldı. Çalışmaya 18 yaş üstü travma öyküsü olmayan 171 akut karın ağrılı hasta ile kontrol grubu olarak 130 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların hastanedeki takipleri sürecinde cerrahiye alınan hastalar operasyon bulgularına göre, opere edilmeyen hastalar acil doktoru ve genel cerrahi doktoru tarafından ortak fikir birliği ile koyulan tanıları esas alınarak sınıflandırıldı. Hastaneye yatırılmayan ve taburcu edilen hastalarla ise başvurudan 1 hafta sonra irtibat (telefon, hasta ziyareti, kontrole çağırma) kuruldu. Hastalar aldıkları kesin tanılara göre değerlendirilen biyokimyasal parametrelerin karşılaştırılması amacı ile subgruplara ayrıldı. Akut karın ağrısıyla başvuran hastalardan başvuru anında bakılan serum I-FABP, D-Dimer ve kan lökosit düzeyleri sağlıklı bireyler ile karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmadaki hastaların FM, laboratuar, görüntüleme ve operasyon sonucunda aldıkları kesin tanılar değerlenildiğinde en büyük grup 51 (%29,8) hasta ile nonspesifik hasta, ikinci 30 (%17,5) hasta ile safra kesesi hastalıkları ve üçüncü 17(%9,9) hasta ile ileus- volvulus ilk üç grubu oluşturduğu görüldü. Çalışmaya dahil edilen 171 hastanın ortalama IFABP düzeyi 170.1±543.4 pg/ml, kontrol grubu olarak alınan 130 sağlıklı gönüllünün ortalama I-FABP düzeyi 61.4±47,4 pg/ml olarak saptandı. Hasta grubunun I-FABP düzeyleri sağlıklı bireylerden yüksek olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Akut karın ağrısı nedenlerinden sadece akut mezenter iskemi ve intraabdominal kitle hastalarından başvuru anında bakılan I-FABP düzeyleri (sırası ile 708.6±669.1 ve 387,4±1380.2) sağlıklı bireylerden yüksek saptandı (p0,05). Akut karın ağrısında yol gösterici olan bu biyokimyasal parametrelerin birbirleri ile korelasyonu incelendiğinde D-dimer ile lökosit sayısı arasında (r=0.262, p=0.001) ve D-dimer ile I-FABP arasında (r=0.168, p=0.02) çok zayıf ancak anlamlı bir korelasyon izlendiSonuç: Serum I-FABP düzeyi, akut karın olarak değerlendirilen hastalarda yüksek spesifitesi ve NPV ile mezenter iskemi hastalarının dışlanmasında faydalı bir biyokimyasal parametre olabilir. Başvuru anında bakılan I-FABP düzeylerinin operasyon ihtiyacına karar verilmesinde ise bir belirteç olarak kullanılamayacağı belirlendi. Çalışmamız sonuçlarının daha iyi planlanmış ve geniş hasta sayılarını içeren çalışmalar ile irdelenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients with acute abdominal pain are a group frequently encountered in the emergency department. Differential diagnosis is usually of vital importance. Their easy availability and wide use makes biochemical markers highly important in the early diagnosis of acute abdominal pain. This study was planned to investigate the diagnostic value of intestinal type FABP (I-FABP) in acute abdomen patients.Materials and Methods: This prospective, descriptive study was performed at the Karadeniz Technical University Medical Faculty Emergency Medicine Department with patients applying with acute abdominal pain in 2008-2009. One hundred seventy-one patients with acute abdominal pain aged 18 and above and with no history of trauma were enrolled, together with a control group of 130 healthy individuals. Patients undergoing surgery during hospitalization were classified according to surgical findings, while non-operated patients were classified on the basis of diagnosis reached by mutual agreement between the emergency physician and general surgery physician. Contact (by telephone, patient visit, invitation to check-up) was made with non-admitted and discharged patients 1 week after application. Patients were divided into subgroups with the aim of comparing biochemical parameters analyzed on the basis of definitive diagnosis. Serum I-FABP, D-dimer and blood leukocyte levels of patients applying with acute abdominal pain, measured at time of admission, were compared with those of healthy individuals.Results: When the definitive diagnoses of the patients in the study as a result of FM, laboratory tests, imaging and surgery were analyzed, the largest group consisted of 51 (29.8%) non-specific patients, followed by 30 (17.5%) with gall bladder diseases and 17 (9.9%) ileus-volvulus patients. Mean I-FABP level of the 171 patients enrolled was 170.1±543.4 pg/ml, compared to a mean I-FABP level of 61.4±47.4 pg/ml in the healthy volunteer controls. Although I-FABP levels were higher in the patient group, the difference was not statistically significant (p>0.05). Of the causes of acute abdominal pain, only I-FABP levels measured at application among patients with acute mesenteric ischemia and intra-abdominal mass (708.6±669.1 and 387.4±1380.2, respectively) were higher than those in healthy individuals (p0.05). When the correlations between these guide parameters in acute abdominal pain were examined a very weak but significant correlation was determined between D-dimer and leukocyte number (r=0.262, p=0.001) and D-dimer and I-FABP (r=0.168, p=0.02).Conclusion: With its high specificity and NPV, serum I-FABP level may be a useful biochemical parameter for excluding mesenteric ischemia in patients regarded as acute abdomen. We determined that I-FABP levels measured on application cannot be used as a marker in deciding on the need for surgery. The results of our study now need to be examined by better planned and wider research with larger patient numbers.