Koroner arter baypas cerrahisi uygulanan hastalarda deksmedetomidinin kardiyoprotektif etkisinin araştırılması
The investigation of cardioprotective effect of dexmedetomidine in patients undergoing coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 267457
  2. Yazar: MEHMET BAKTIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: koroner arter baypas cerrahisi, miyokardiyal koruma, deksmedetomidin, Coronary artery bypass surgery, Myocardial protection, Dexmedetomidine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada intravenöz yolla uygulanan deksmedetomidinin Koroner Arter Baypas Cerrahisinde kardiyoprotektif etkisinin araştırılması amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Araştırmaya 35-80 yaş arası, koroner arter baypas cerrahisi uygulanacak 38 hasta alındı. Karaciğer hastalığı, kronik solunum sistemi hastalığı, anstabil anjinası, kronik börek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, açık kalp cerrahisi öyküsü, preoperatif inotropik gereksinimi ve konjestif kalp yetmezliği olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Olguların rastgele dağıtılması işlemi yazı-tura yöntemi ile yapıldı.Anestezi indüksiyonu için; fentanil 5 ?g/kg, etomidat 0.2-0.3 mg/kg ve roküronyum 1 mg/kg, anestezi idamesi için; fentanil infüzyonu 5 ?g/kg/sa, % 1-2 sevofluran, % 40- 60 O2-hava karışımı uygulandı. Trekeal entübasyon sonrasında yerleştirilen Swan-Ganz kateterinden; santral venöz basınç, pulmoner arter basıncı, kardiyak output, kardiyak indeks ölçümleri; infüzyon öncesi, infüzyon sonrası, KPB sonrası 2, 24 ve 48. saat sonrasında ölçüldü. Eş zamanlı olarak hastalardan kardiyak troponin-T, kireatin kinaz miyokardiyal band ve N terminal beyin natriüretik peptit değerleri için arteriyel kan örneği alındı. Çalışma grubuna; deksmedetomidin 0.5 ?g/kg 10 dakikada yükleme ardından 0.5 ?g/kg/sa %0.9 NaCl içinde sürekli infüzyon şeklinde; kontrol grubuna ise aynı miktarda %0.9 NaCl 10 dakikada yükleme ve sürekli infüzyon şeklinde sternum kapanmasına kadar uygulandı.Bulgular: Demografik veriler ve kros klemp süresi, kardiyopulmoner baypas süresi bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Kalp hızı, sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, santral venöz basınç, SpO2, kardiyak output, kardiyak indeks ve inotropik gereksinimi değerleri karşılaştırıldığında; gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Pulmoner arter basıncı deksmedetomidin grubunda istatiksel olarak anlamlı düşük bulundu.Kardiyak troponin-T, kireatin kinaz miyokardiyal band ve N terminal beyin natriüretik peptit değerleri yönünden tüm zamanlarda iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu. Kardiyak enzimler her iki grupta da ilaç başlanmadan öncesi değere göre KPB sonrası 2, 24 ve 48. saatlerde istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti.Sonuç: Koroner arter baypas cerrahisi esnasında 0.5 ?g/kg yükleme, ardından 0.5 ?g/kg/sa infüzyon şeklinde uygulanan deksmedetomidinin hemodinami üzerine kontrol grubuna göre farklı etkisi olmamıştır. Bu dozlarda kardiyoprotektif etki göstermezken pulmoner arter basıncını anlamlı olarak düşürmüştür.Farklı dozlarda ve hasta sayısının fazla olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the cardioprotective effect of intravenous dexmedetomidine in coronary artery bypass surgery.Patients and methods: 38 patients between 35 and 80 years old who were planned to undergo coronary artery bypass surgery were enrolled to study. Patients with liver disease, chronic respiratory disease, unstable angina, chronic renal failure, cardiac valve disease, congestive cardiac failure and those with history of open cardiac surgery and pre-operative inotropic need were excluded from the study. Randomization of patients were achieved by coin toss.Anesthesia was induced by 5µg/kg fentanyl, 0.2-0.3mg/kg etomidate and 1mg/kg rocuronium. 5µg/kg fentanyl, 1-2% sevoflurane?in 40-60% air-O2 were used for the maintenance of anesthesia. Measurements of central venous pressure, pulmonary artery pressure, cardiac out-put, cardiac index were performed before drug given and 2, 24 and 48 hour after cardiopulmonary bypass via Swan-Ganz catheter which were placed after tracheal intubation. Simultaneously, arterial blood samples were taken for measurement of cardiac troponin T, creatinine kinase-MB isoenzyme and N-terminal brain natriuretic peptide. Following 0.5µg/kg loading dose given in 10 minutes, 0.5µg/kg/h dexmedetomidine were given intravenously until clousure of sternum in the study group, while 0.9% NaCl were given in the same manner in control group.Results: There were no significant differences in demographic data, cross-clamp and cardiopulmonary bypass time. No statistically significant difference was found when heart rate, systolic and diastolic artery pressure, central venous pressure, SpO2, cardiac out-put, cardiac index and inoptropic requirement were compared between groups. It was found that pulmonary artery pressure were significantly lower in dexmedetomidine group.Between groups, there was no significant difference in the values of cardiac troponin T, CK-MB, NT-BNP in all time points. Value of cardiac enzymes on hour 2, 24 and 48 were significantly higher than values obtained before drug given in both groups.Conclusions: Dexmedetomidine which was given during coronary artery bypass surgery by 0.5µg/kg/h dose following 0.5µg/kg loading dose had no differential effect on hemodynamics in control group. It showed no cardioprotective effect in this dose, but it was significantly lowered pulmonary artery pressure. Further studies with different doses and sample size were needed.