Kötü glisemik kontrolü olan tip 2 diyabetes mellitus hastalarında mikrovasküler komplikasyonlar ile karotis intima-media kalınlığı ve endotel fonksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between microvascular complications and carotid intima-media thickness and endothelial functions in patients with type 2 diabetes mellitus with poor glycemic control
  1. Tez No: 267470
  2. Yazar: MURAT YAĞMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabetes mellitus, endotelyal disfonksiyon, karotis intima-media kalınlığı, Type 2 diabetes mellitus, endothelial dysfunction, carotid intima-media thickness
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç. Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) hastalarında, mikrovasküler komplikasyonlar ile endotel fonksiyonları arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda çelişkili sonuçlar mevcuttur. Bizim amacımız, kötü glisemik kontrol nedeniyle insülin başlanma aşamasında olan T2DM hastalarında, mikrovasküler komplikasyonlar ile karotis intima-media kalınlığı (KİMK) ve akıma bağlı dilatasyon (flow mediated dilatation-FMD) ile değerlendirilen endotel fonksiyonları arasındaki ilişkiyi incelemekti.Materyal ve Metot. Çalışmaya ortalama yaşı 57.2 ? 10.8 olan 40 T2DM hastası ve ortalama yaşı 54.1±9.6 olan 25 sağlıklı kontrol alındı. Tüm hastalarda yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi kullanılarak, FMD ve KİMK ölçüldü. Hastalar mikrovasküler komplikasyonlar açısından değerlendirildi, klinik ve demografik özellikleri kaydedildi.Bulgular. Diyabetik hastalarda ortalama hastalık süresi 89.9±90.9 (0-360) ay ve ortalama HbA1c düzeyi 10.12±1.2 saptandı. Hastaların %27.5'inde retinopati, %57.5'inde nöropati, %60'ında mikroalbuminüri ve %40'ında makroalbüminüri saptandı. KİMK, diyabetik hastalarda kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Diyabetik grupta FMD yüzdelik değeri anlamlı olarak daha düşük saptandı. Diyabetik hastalarda yapılan korelasyon analizinde, komplikasyon sıklığının FMD ile negatif olarak ve KİMK, diyabetin süresi ve yaş ile pozitif olarak korele olduğu saptandı.Sonuç. Biz çalışmamızda, insülin kullanma aşamasına gelmiş T2DM hastalarında endotel fonksiyonlarında bozulma ve KİMK'de artma saptadık ve bu parametrelerle mikrovasküler komplikasyonlar arasında anlamlı ilişki bulduk. Bu bulgu da, diyabetik mikroanjiyopati ve makroanjiyopatinin birbirleri ile bağlantılı ve paralel işleyen süreçler olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective. There have been contradictory results in the studies evaluating the relationship between microvascular complications and endothelial functions in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). We aimed to investigate the relationship between microvascular complications and, carotid intima-media thickness (CIMT) and endothelial functions evaluated by flow mediated dilatation (FMD) in patients with T2DM, who were subject to initiate insulin therapy because of poor glycemic control.Material and Method. 40 patients with T2DM with a mean age of 57.2 ? 10.8 years and 25 healthy control subjects with a mean age of 54.1±9.6 years were included in the study. FMD and CIMT were measured in all patients using high resolution ultrasonography. The patients were evaluted in terms of microvascular complications and, clinical and demographic features were recorded.Results. The mean duration of the disease was 89.9±90.9 (0-360) months and the mean percentage of HbA1c was 10.12±1.2% in the diabetic patients. Retinopathy was detected in 27.5%, neuropathy in 57.5%, microalbuminuria in 60% and macroalbuminuria in 40% of the patients. CIMT was detected significantly higher in diabetic patients, when compared with the control subjects. The percentage value of FMD was detected significantly lower in the diabetic group. The correlation analysis of the diabetic patients revealed that the frequency of the complications was negatively correlated with FMD and, positively correlated with CIMT, the duration of diabetes and age.Conclusion. We found an impairment in endothelial functions and an increase in CIMT and, a significant correlation between these parameters and microvascular complicattions in diabetic patients, who were subject to initiate insulin therapy because of poor glycemic control. This finding suggests that diabetic microangiopathy and macroangiopathy are related to each other in a paralel way.