Kronik strese maruz bırakılan sıçanlarda mesane hesarı üzerine alfa-lipoik asit etkisinin araştırılması: Histokimyasal çalışma
The effects of alpha-lipoic acid (ALA) on the urinary bladder injury in rats exposed to chronic stress: A histochemical study
  1. Tez No: 267516
  2. Yazar: NECATİ YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞİRVANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa-lipoik asit (ALA), interstisyel sistit, mast hücresi, mesane, stres, Alpha-lipoic acid (ALA), interstitial cystitis, mast cell, stres, urinarybladder
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Stres, fiziksel ya da duyusal olarak uygulanan uyarılara karsı gelistirilmispsikolojik bir adaptasyondur. Yapılan çalısmalarda stresin mesane epiteli üzerindeolumsuz etkileri olduğu ortaya konmustur. Nedeni tam olarak anlasılamamıs olaninterstisyel sistitin (?S) stres kosullarından etkilendiği düsünülmektedir.Bu çalısmada sudan kaçınma stresi (SKS) ile olusturulan mesane hasarı üzerinealfa-lipoik asit (ALA) etkisinin morfolojik ve biyokimyasal olarak arastırılması vestres sonucunda artan degranüle mast hücre sayısı üzerine etkisinin gösterilmesiamaçlanmıstır.Wistar albino sıçanlara 5 gün boyunca SKS uygulanmıs, tedavi gruplarına buuygulamadan sonra ALA verilmistir. Mesane dokularına rutin parafin takibindensonra hematoksilen-eozin ve periyodik asit-Schiff boyaları uygulanarak genel dokumorfolojisi, asitli toluidin mavisi uygulanarak da mast hücreleri incelenmistir.Biyokimyasal olarak glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) değerlendirmeleriyapılmıstır. Elektron mikroskopik incelemeler için dokular glutaraldehit içinde tespitedilmis; ince-yapısal analiz için geçirimli, topografik inceleme için ise taramalıelektron mikroskobu kullanılmıstır.Kronik stresin mesanede hasara yol açtığı, degranüle ve toplam mast hücresayısını artırdığı ve GSH düzeyinde azalmaya, MDA düzeyinde ise artmaya nedenolduğu görülmüstür. 5 gün boyunca her gün stres sonrasında uygulanan ALAtedavisinin mesane morfolojisinde izlenen hasarı büyük ölçüde geri döndürdüğü,degranüle olmus mast hücre sayısı ve toplam mast hücre sayısını anlamlı derecedeazalttığı ve GSH düzeyini artırdığı ve MDA düzeyini azalttığı görülmüstür.Sonuç olarak, bu çalısmada KS modelinde ALA uygulamasının mesanedegözlenen oksidatif hasar bulgularını iyilestirici etkiye sahip olduğu gözlenmistir.ALA'nın ?S tedavisinde yararlı bir ajan olabileceği sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The negative effects of stress on the bladder epithelium were demonstrated inprevious studies. It is thought that interstitial cystitis (IC), the cause of which is notcompletely understood, is affected from stress conditions.In the present study, we aimed to investigate the morphological and biochemicaleffects of alpha-lipoic acid (ALA) on bladder injury caused by water avoidancestress (WAS) and to show its effect on the number of degranulated mast cells, whichincrease after stress.Wistar albino rats were subjected to WAS and the animals in the treatment groupwere injected ALA. After the urinary bladder tissues were subjected to routine tissueprocessing, hematoxylin-eosin and periodic acid-Schiff staining were applied toobserve general morphology and acidic toluidine blue method to investigate mastcells. Biochemical assesments of malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH)were also obtained. Transmission electron microscope was used for theultrastructural, and scanning electron microscope for the topographical analysis.The experiments showed that chronic stress caused injury in the bladder,increased degranulated and total number of mast cells and decreased GSH andincreased MDA levels. ALA treatment after WAS ameliorated bladder injury in mostareas, decreased degranulated and total mast cell number and increased GSH anddecreased MDA levels.In conclusion, it was observed that ALA ameliorated oxidative injury findings inthe urinary bladder in a chronic stress model. It was concluded that ALA can be auseful agent in the treatment of IC.