Sağlık profesyonellerine yönelik tıbbi uygulama hata iddiası ile yüksek sağlık şurasına gönderilen olguların irdelenmesi
Evaluation of health care professional cases which are send to high health council due to malpractice
  1. Tez No: 267585
  2. Yazar: BURCU ELBÜKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.AKİF İNANICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Profesyonelleri, Tıbbi Uygulama Hatası, Yüksek Sağlık Şurası, Health Care Professional, Malpractice, The High Health Council
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, bilirkişi görüşü oluşturmak üzere Yüksek Sağlık Şurası'na gönderilen ve tıbbi uygulama hata iddiası yönünden değerlendirilerek karara bağlanan olguları irdelemek amacıyla retrospektif olarak planlanmıştır. Bu amaçla YSŞ gerekli yazılı izinler alınarak 2002?2008 yılları arasındaki 49 toplantıda yer alan 1392 olgu dosyası incelenerek ulaşılabilen sağlık profesyonellerinin dahil edildiği tüm olgu dosyaları incelenmiştir. Çalışma kapsamına bu yıllar arasında YSŞ'da değerlendirilen 219 olgu dosyası dahil edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan veriler araştırmacı tarafından olgu dosyalarından elde edilmiştir. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPPS) 16 for Windows paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda bu olgularda 136 hemşire, 160 ebe, 8 ebe-hemşire, 3 servis sorumlu hemşiresi, 1 stajyer hemşire, 33 anestezi teknisyeni, 3 laboratuar teknisyeni, 16 sağlık memuru, 7 hastabakıcı, 2 acil tıp teknisyeni, 1 eczacıyı içeren toplam 370 sağlık profesyonelleri ile birlikte olgularda geçen 270 hekim dahil edilmiştir.Tıbbi müdahale yalnızca hekimin uyguladığı hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini değil aynı zamanda bakım, danışmanlık ve eğitim konularını da kapsamaktadır. Bu açıdan bakıldığında bu bulguların tıbbi müdahale hatalarında adı geçen hekimlerin incelendiği çalışmaların aksine diğer sağlık profesyonellerinin de tıbbi müdahale hatalarını göstermesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir.Bu çalışma ile, tıbbi müdahalede bulunan hekim ve diğer sağlık personelinin, en çok hata yapılan noktalar konusunda bir kez daha aydınlatılması, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan bireylere daha az zarar gelmesi, sağlık çalışanlarına ve kurumlara yöneltilecek tıbbi uygulama iddialarının azaltılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This retrospective study was planned to investigate malpactice cases of Health Care Professionals which are sent to and assesed by the court. For this purpose, after having permissions, 1392 cases were investigated in which professional health care accused for malpractice in 49 meeting between 2002- 2008 years. This study includes 219 cases which are assesed by professional health care in these years. Data used in this study were acquired from case reports. Statistical analysis made by SPPS for Windows. As a result, 136 nurse, 160 accoucheuse, 8 accoucheuse nurse, 3 skilled nurse, 1 training nurse, 33 anesthesia technician, 3 laboratory technician, 16 health officer, 7 almoner, 2 emergency medical technician, 1 pharmacist, totally 370 health care staff and 270 medical doctors were involved in these cases.Malpractice includes not only diagnosis and treatment which was made by Health Care Professionals but also counsutations, training topics and dressings. So, study shows that all medical staff is involved in malpractice cases not only medical doctors.In this study we rewieved the most common malpractice topics caused by Health Care Professionals and we aimed to reduce acussations against health care staff and to reduce harm to patients who need health care.