Dopamin agonisti kullanan parkinson hastalarında pedal ödem
Pedal edema in patients treated with dopamine agonist
- Tez No: 267602
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İNCE GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Dopamin agonisti, levodopa, Parkinson hastalığı, pedal ödem, Dopamine agonist, levodopa, leg edema, Parkinson disease
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ödem, Parkinson hastalığında, hastanın ya?am kalitesini bozabilen sorunlardan biri olarak kar?ımıza çıkmaktadır. Parkinson hastalığında bacak ödeminin, hastalığın kendisine ya da kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabileceği dü?ünülmektedir ve dopamin agonistleri bu noktada en çok suçlanan ilaç grubunu olu?turmaktadır. (1,2) Bu çalı?mada Parkinson hastalığı tanısı almı? ve dopamin agonisti kullanan hastalarda pedal ödem geli?me oranını ve ödem geli?mesine neden olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı.Çalı?maya Parkinson hastalığı tanısı ile takip edilen levodopa ve/veya dopamin agonisti kullanan, 75 hasta alındı. Dopamin agonisti olarak pramipeksol, pribedil, kabergolin ya da ropirinolden birini kullanan 50 hasta ve levodopa kullanan 25 hasta çalı?maya dahil edildi. Çalı?mada hastalar poliklinik ortamında değerlendirilerek, ya?, cinsiyet, hastalık süresi, kullandığı antiparkinson ilaç, ilaç dozu, ilacı kullanım süresi, e?lik eden hastalıklar ve kullandığı diğer ilaçlar kaydedildi; ödem muayenesi yapıldı.Çalı?mada dopamin agonisti grubunda %64, levodopa grubunda %40 oranında ödem saptandı, agonistlerle geli?en ödem levodopaya göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0.048). Geli?mi? olan ödem levodopaya kıyasla dopamin agonisti kullanan hastalarda daha ?iddetliydi (p=0.032). Dopamin agonistleri (kabergolin, ropirinol, pramipeksol, pribedil) tek tek değerlendirildiğinde, ödem geli?imi açısından aralarında fark bulunmadı. Hiçbir hastada ilaç bırakmayı gerektirecek dizabilite olu?madı. Ya?, cinsiyet, hastalık süresi, hastalık ?iddeti, ilaç kullanım süresi, agonist dozu, e?lik eden hastalıklar ile ödem geli?imi arasındaki ili?ki değerlendirildi. Çalı?mada ödeme neden olan predizpozan bir faktör saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Pedal Edema in Patients Treated with Dopamine AgonistEdema in Parkinson?s disease (PD) is a major problem that causes impairment in PD patient?s quality of life. Pedal edema in PD is caused by the treatments or the disease by itself, and dopamine agonists (DA) are the commonly accused group of medicine for this complication.In this study we aimed to determine pedal edema rate and risk factors in PD patients. Seventy five out patients with the diagnoses of PD who receive levodopa and/or DA therapy were recruited for the study. Fifty patients were using DAs including pramipexola, pribedile, cabergoline and ropirinole whereas twenty five patients were using only levodopa regimen. The study evaluated age, sex, disease period, medication type, medication dose and duration and also comorbidities. Edema examination was done in all PD patients.Sixty four percent of patients in DA group and 40% in levodopa group had pedal edema.Stasitical analysis shows that the pedal edema in DA group were significantly higher than levodopa group. When we evaluated the DA using patients sperately no significant difference have been found among the DA subtypes (pramipexola, pribedile, cabergoline and ropirinole). Leg edema did not cause discontinuation of treatment.The relationship between leg edema and age, sex, disease period, medication type, medication dose, medication duration and comorbidities has been analysed. Any predisposition factor has not been determined in PD patients with leg edema.