Diyabetik hastalarda maskeli hipertansiyonun gelişiminde asimetrik dimetil argininin rolü
The importance of serum Asymmetric Dimethylarginine(ADMA) levels for the determine of masked hypertension in patient with diabetes mellitus.
  1. Tez No: 267665
  2. Yazar: ALPASLAN TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, ADMA, Arjinin, arjinin/ADMA oranı, Diabetes Mellitus, ADMA, Arginine, arginine/ADMA ratio
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hipertansiyon ve diyabet, toplumda sık karşılaşılan mortalite ve morbiditelerinin sıklığı ve komplikasyonlarına bağlı ciddi ekonomik ve toplumsal etkileri olan önemli bir hastalıktır. Asimetrik dimetilarjinin (ADMA), metillenmiş bir arjinin analoğu olup; NO sentezinin anahtar enzimi olan NO sentazın (NOS) endojen yarışmalı bir inhibitörüdür. Diyabet ve hipertansiyonda kan serum seviyeleri artmıştır. Çalışmamızda, henüz aşikar olarak hipertansiyon gelişmemiş diyabetik hastaların 24 saatlik kan basıncı takiplerini yaptık ve bu hastaların kan basıncı değerleriyle maskeli hipertansiyona sahip kişileri belirledik. Maskeli hipertansiyona sahip hastalarla normotansif hastaların serum ADMA, Arjinin seviyelerini ölçmeyi ve kan basıncı değerleriyle ilişkisini araştırmayı amaçladık.Diyabetik ve normotansif 112 hastaya 24 saatlik ambulatuar kan basıncı takibi uyguladık. Bu ölçümler yardımıyla hastalardan maskeli hipertansif olanlarla, normotansif olanları ayırarak bu kişilerin serum ADMA, Arjinin seviyelerini HPLC tekniği kullanarak ölçtük.24 saatlik kan basıncı ölçümünde %25 oranında diyabetik hastada maskeli hipertansiyona rastladık. Maskeli hipertansif grupta ADMA ve Arjinin/ADMA oranları normotansif olanlardan anlamlı olarak yüksek bulunurken (p:0.000); Arjinin düzeyleri açısından böyle bir fark bulunmadı. Yüksek ADMA seviyeleriyle kan basıncı parametreleri arasında anlamlı pozitif korelasyonlar gözlendi. Artmış ADMA düzeyleri artmış kan basıncı değerleri ile birlikte gözlendi. Açlık kan glikozuyla ADMA yüksekliği arasında da pozitif ama zayıf bir korrelasyon görüldü.Diyabetik maskeli hipertansif hastaların serum ADMA seviyeleri artan kan basıncı ile ilişkilidir. Normotansif hastaların ambulatuar kan basıncı takibi ve serum ADMA seviyeleri ölçümleri maskeli hipertansiyon ve aşikar hipertansiyon gelişimi için anlamlı bilgiler vermektedir. ADMA düzeylerinin monitorizasyonu hipertansiyonun muhtemel komplikasyonlarını önlemede önemli bir paramatre olabilir.
Özet (Çeviri)
High blood pressure and diabetes mellitus are frequently seen in the adult population with high mortality and morbidity rates. These disease and their complications have important economical and social consequence.Asymmetric Dimethylarginine (ADMA), an arginine analogue, is an endogeneus competetive inhibitor of Nitric Oxide Synthase enzyme which results with the inhibition of NO synthesis. ADMA has been shown increased in the patients with diabetes mellitus and high blood presure.The aim of this study is to evaluate serum ADMA and arginine levels with blood pressure parameters in diabetic patients with normal blood pressure and masked high blood pressure.Therefore 112 diabetic patients with normal office blood pressure were followed up with 24 hours of ambulatory blood pressure monitorisation. At the same time blood speciemens were taken to measure serum ADMA and arginine levels. Serum ADMA and arginin levels were measured by flouresence detector using high performance liquid chromatography.After 24 hours of monitrisation, 25 % of the patients were diagnosed as masked high blood pressure. High ADMA therefore low arginine/ADMA levels were observed in patients with masked high blood pressure when compared to the patients with normal blood pressure (p: 0.000). Arginine levels did not differ among the groups. In addition to that, high ADMA values positively correlated with increased blood pressure parameters. High ADMA levels also showed weak but significant positive correlation with fasting blood glucose.Our study demonstrates that increased blood pressure is associated with higher ADMA levels in diabetic patients. Monitoring of both ADMA levels and 24 hours of blood pressure can give important information about the development of the masked high blood pressure in diabetic patients with normal blood pressure in office. ADMA also can be used as an biomarker for the prevent possible complications of the disease.