Folliküler lenfomada tümör hücresi ve mikroçevre ilişkisinin immünfenotipik değerlendirilmesi
Evaluation immunophenotypically of relations between tumor cells and their microenvironment in follicular lymphoma
- Tez No: 267696
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKSOY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Folliküler lenfoma, Mikroçevre immünfenotip, Tümör ilişkili makrofajlar, FOXP3, CD57, Follicular lymphoma, immunfenotype of microenvironment, Tumor-associated macrophages, FOXP3, CD57
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Folliküler Lenfoma (FL), patogenezinde tümör supressör genleri ve protoonkogenleri etkileyen, multiple genetik lezyonların progressiv ve klonal birikimi sözkonusu olan B hücreli neoplazi sınıfındandır. Batı ülkelerinde görülme sıklığı daha yüksektir. Amerika Birleşik Devletleri'nde Non-Hodgkin lenfomaların %35'ini, Avrupa ülkelerinde %22'sini ve Türkiye'de %9'unu folliküler lenfoma oluşturur. Folliküler lenfomada klinik davranış tümör hücreleri ile lenf nodundaki mikroçevre arasındaki interaksiyonla belirlenmektedir. FL'yı tanımlayan gen ekspresyon çalışmalarında, mikroçevrenin immün hücre kompanentlerinde eksprese edilen genlerin önemi anlamlı bulunmuştur. İmmün hücreleri ve lenfoma hücreleri arasındaki etkileşimlerin prognozda önemli olduğu görülmüştür. Tümör mikroçevresinin, FL'nın biyolojik davranışında önemli bir rol oynadığı anlaşılmış fakat bu düzenlemeyi içeren bazı hücre subgruplarının rolü keşfedilememiştir. Bu amaçla biz çalışmamızda Türkiye'de FL'daki mikroçevreyi ve immün yanıt profilini araştırmayı ve Türkiye ile Batı Avrupa farkını ortaya koymayı hedefledik.Çalışmaya FL'lı 27 hasta dahil edildi. Bu 27 hastanın 8'i kadın,19'u erkek ve yaş ortalaması 55.4 ± 13.40; 34-85 yıl (ortanca yaş 54) idi. Ann-Arbor evreleme sistemine göre, 2 hasta evre I, 3'ü evre II, 12'si evre III ve 10'u evre IV olarak değerlendirildi. Hastalar, ortanca 28 ay takip edildiler.Retrospektif veri olarak yaş, cinsiyet, evre, tanı tarihi, aldığı kemoterapiler, kemoterapi yanıtları, nüks olup olmaması, progresyonsuz sağkalım zamanı, tanı anında tutulum bölgesi, tanı anında LDH düzeyi, B semptomları, toplam takip süresi ve son durumda hayatta olup olmamaları gibi klinik bilgiler incelendi. FL'lı hastaların tanı anındaki doku örneklerinde CD4, CD8, CD57, CD68 ve FOXP3 monoklonal antikorları immünohistokimyasal olarak ölçüldü. Her bir monoklonal antikor için follikül çevresi ve follikül içi olmak üzere immün hücre sayımı yapıldı. İstatistiksel analiz için SPSS (The Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanıldı. Veriler ortalama değer ± standart sapma olarak belirtildi. Hastaların toplam sağkalımı, ortanca 63 ay, hastalıksız sağkalım oranı ortanca 59 ay olarak bulundu. Follikül çevresi ve follikül içi alanda değerlendirilen monoklonal antikorlar (CD4, CD8, CD57, CD68 ve FOXP3) çalışmaya alınan olguların hepsinde, sayıları farklı olmakla birlikte, pozitif bulundu. Biz bu tümör belirleyicileri, literatürdeki çalışmalara göre kıyaslandığında FOXP3 ve CD4'ü azalmış bulduk. CD8, CD68, CD57'yi ise, FOXP3 ve CD4 pozitif hücre sayısına göre artmış bulduk. Tümör hücreleri ve değerlendirilen bu monoklonal antikorlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.Folliküler lenfoma mikroçevresindeki immün hücrelerin, folliküler lenfoma patogenezindeki rolü henüz netlik kazanmamıştır. Bu çalışmadaki sonuçlardan istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşılamaması, hasta sayısının yetersiz olmasıdır. Daha yüksek popülasyonlarla yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Follicular lymphoma(FL), is classified as a B-cell neoplasia with progressive and clonal accumulation of multiple genetic lessions that effected tumor supressor genes and protooncogens in their pathogenesis. Its frequency is higher in Western countries. In USA 35% of Non- Hodgkin?s lymphomas are follicular lymphoma while it is 22% in European countries and 9% in Turkey. Clinical behaviour in follicular lymphoma is determined by interaction between tumor cells and microenvironment in lymp nodes. Genes that expressed in the immun cell components of microenvironment found as significant in genes expression studies that defined FL. Interactions between immun cells and lymphoma cells have been seen important in prognosis. It is understood that tumor microenvironment played an important role in biological behaviour of FL but is not explored a role of subtypes that some cells involved this regulation. We aimed to investigate the microenvironment of follicular lymphoma in Turkey and the profile of immun response and we targeted to expose the difference between Turkey and West Europe.Twenty-seven patients with FL have been included to study. 8 females, 19 males and mean age 55.4 ± 13.40; 34-85 years (median age 54 years). According to classification 2 patients were in stage I, 3 were in stage II, 12 were in stage III and 10 were evaluated as stage IV FL. Patient?s median follow up time was 28 months).As retrospective data; age, sexuality, stage, date of diagnosis, received chemotherapies, responses of chemotherapies, relapse, PFS (progression free survival), involvement regions, LDH (Lactic Dehidrogenase) level in time of diagnosis, B symptoms, overall follow up time and live-death status have been examined. CD4, CD8, CD57, CD68, FOXP3 monoclonal antibodies have been measured by immunohistochemistry from biopys samples in the time of diagnosis of patients with FL. Number of immun cells have been counted as interfollicular and intrafollicular for each one of monoclonal antibody. The statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program was used for statistical analysis. Data are expressed as mean values ± Standard deviation. Overall survival of patients with Follicular Lymphoma found as median 63 months. Progression free survival found as median 59 months. In intrafollicular and interfollicular areas evaluated monoclonal antibodies that CD4, CD8, CD57, CD68, FOXP3 were found as positive but their numbers were different in all patients. We found the FOXP3 and CD4 decreased according to studies compared in literatüre. We found the CD8, CD68 and CD57 increased according to FOXP3 and CD4 positive cells number. Correlation between tumor cells and evaluated monoclonal antibodies is not found a significance as statistic.The role of immun cells in follicular lymphoma microenvironment is unknown in follicular lymphoma pathogenessis. In this study, due to insufficient of patient number findings of trial are not significant as statistic. There is need to new clinic trials in more populations.