1 Haziran 2005 tarihinden sonra mevzuatımızda yapılan düzenlemelerin olay yeri inceleme çalışmalarına getirdiği değişiklikler
The regulations, done in Turkish legislation after 1 June 2005, that brought changes to crime scene applications
- Tez No: 267713
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHNAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: olay yeri inceleme, soruşturma, maddi delil, mevzuat, crime scene investigation, interrogation, physical evidence, legislation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Adli bilimlere göre mükemmel suç yoktur. Her suç olayının arkasında, soruşturmacıları maddi gerçeğe ulaştırabilecek birtakım izler ve deliller kalabilmektedir. Suç soruşturmalarının vazgeçilmez bir hükmü olan delilden sanığa gidilerek maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olgusunun temelini, adli olayın delillerinin saptanması oluşturmaktadır.Suç soruşturmaları yapılırken, kolluk kuvvetlerini maddi gerçeğe ulaştırabilecek en önemli materyaller, olay yeri inceleme çalışmaları esnasında elde edilen maddi delillerdir. Suç mahallinde elde edilen delillerin meşruluk kazanabilmesi için hukuka uygun olması ve yürürlükteki mevzuat içerisinde elde edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde, 1 Haziran 2005 tarihine kadar, olay yeri inceleme çalışmaları, bağlantılı olarak biyolojik incelemeler ve fiziki kimliğin tespiti çalışmalarının konumu ile ilgili olarak, kolluğu genel anlamda sınırlayıcı düzenlemeler bulunmamaktaydı. Kolluk kuvvetleri olay yeri inceleme çalışmalarını doğrudan başlatıp yürütebilmekteydiler. Elde edilen biyolojik delillerin incelenmesi hususunda, kendi inisiyatifleri çerçevesinde hareket edebilmekteydiler. Fiziki kimliğin tespiti ile ilgili olarak, şüphelilerin parmak izleri, Polis Vazife Salahiyet Kanunu çerçevesinde, alınabilmekteydi. Mevzuatımızda, Avrupa Birliğine uyum süreci içerisinde, yukarıda bahsedilen konuları da kapsayan kanuni düzenlemeler yapılmıştır. Ceza Muhakemesi Kanunu ve beraberindeki yönetmelikler ile genel olarak olay yeri inceleme faaliyetleri, hukukumuzda yerini almıştır. Yapılan kanuni düzenlemelerle, kolluğun adli yetkileri devam etmesine rağmen, artık bu yetkilerini kullanabilmesi için adli mercilerden izin alınması gerekmektedir.Suç soruşturmalarının ilk en önemli evresi olan olay yeri inceleme çalışmalarının, mevzuat içerisinde düzenlenmesi, özellikle kişi hak ve özgürlükleri açısından önemlidir. Fakat yapılan bu düzenlemeler, adalet anlayışı içerisinde, maddi gerçeğe ulaşmak için yapılan adli çalışmaları aksatmamalıdır.
Özet (Çeviri)
According to the forensic sciences there is no perfect crime. There may be trace and evidence left after every crime that takes interrogators to the material fact. Basis of the uncovering the material fact by from evidence to the suspect, which is an essential judgement of crime interrogations, is determining the evidences of the judicial case.While crime interrogation, the most important materials, that bring the law enforcement to material fact, are the ones acquired during crime scene investigation. In order to be legal, the evidence found in crime scene, should be acquired due to the legislation in force and in accordance with the law. Till 1 June 2005, in our country, there weren?t any restrictive regulations concerning crime scene works and related biological and physical identification determination. Law enforcement was able to start and run crime scene investigations. They were able to act within the frame of their own initiative concerning the acquired biological evidence. Regarding determination of the physical identification, finger prints of the suspects were able to be taken according to Police Mission and Authority Law. In our legislation there were some legislative regulations done within the EU harmonization process. Generally crime scene related activities took place in our legislation with the Code of Criminal Law and the related regulations. By these legislative regulations, even though the judicial authority of law enforcement authority keeps up, it has to get the permission from the judicial authority.The first and the most important level of crime interrogation is the crime scene investigation, regulation of the legislation is very important in the sense of individual rights and freedom. However those regulations should not hinder judicial processes in order to reach the material fact.