Ortodontide çekim kararı üzerine bir çözümleme
An analysis upon extraction decision in orthodontics
- Tez No: 267714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN UZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çekimi, I. Sınıf kapanış bozukluğu, Jüri sistemi, Estetik değerlendirme, Tedavi planlaması, Tooth extraction, Class I malocclusion, Jury System, Esthetic evaluation, Treatment planning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ORTODONTİDE ÇEKİM KARARI ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEMEBu çalışmanın amacı; bir eğitim fakültesinde son beş yıl içerisinde değişen güncel eğilimlerin ve teknolojik ilerlemelerin çekim kararları üzerindeki etkisini incelemek ve değişen çekim kararını yüz estetiği açısından değerlendirmektir.Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden tedavilerine 1998?2003 yılları arasında başlanmış ve tamamlanmış olan 509 adet olgu dosyası taranmış; bu olgulardan çalışmanın dahil edilme kriterlerini karşılayan 67 adet I. Sınıf olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında; olguların başlangıç kayıtları Çukurrova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan yedi kişilik jüriye sunulmuş ve ilk tedavi planları saklı tutularak her bir jüriden tekrar tedavi planı yapması istenmiştir. İkinci aşamada ise jüriler tarafından olguların başlangıç ile bitim cephe ve profil yüz fotoğrafları üzerinde estetik değerlendirme yapılmıştır.Olguların ilk tedavi planlamalarındaki çekim oranı %19,3 iken, beş yıl sonra ortalama çekim tercih etme oranı %50,4 olmuştur. Cochran Q testine göre, jürilerin çekim kararları ve estetik değerlendirmeler açısından birbirleriyle uyumsuz oldukları ortaya çıkmıştır. Olgular çekimli tedavi edilip edilmediklerine göre gruplanmış; bu gruplar için jürilerin genel estetik puanlamaları student-t testi ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Bu bulgular doğrultusunda; beş yıllık süreç içersinde değişen güncel eğilimler ve bireysel tecrübelerin çekim kararı üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Ayrıca, Ortodontistler arasında tedavi planı tercihleri ve estetik değerlendirme açısından bireysel farklılıkların yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN ANALYSIS UPON EXTRACTION DECISION IN ORTHODONTICSThe purpose of this study is to examine the change in extraction rate due to the current trends in orthodontics in an univesity clinic within five years time and to assess facial esthetics according to this changes in extraction decision.For this purpose, files of 509 patients whose treatment had been started and finished between 1998-2003, were taken from the archive of Cukurova University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics and examined in detail. From these files, initial and end of treatment records of 67 patients with Class I malocclusion which meets the necessary criteria, was included in the study. In the first part of the study; initial records of these cases was replanned for treatment and in the second part, pre-treatment and post-treatment frontal and profile facial photos of the patients was evaluated for esthetics. This replanning and esthetic evaluation made by a jury, formed from the lecturers of Cukurova University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics.The extraction rate of 19,3% of the initial planning has been increased in five years to the mean extraction rate of 50,4% of all the juries. The compsarison of extraction and non-extraction treatment plans of each jury with each other; Cochran Q test showed that there is no correlation between the juries. When the cases was splitted to extraction and non-extraction groups according to the initial planning; student-t test showed no statistically significant difference between two groups.According to the results, it can be said that individual experiences and the contemporary trends which have changed during this five year period, were effective on extraction decision. Furthermore, it is concluded that there is a high rate of individual diversity among orthodontists due to the choice of treatment plan and esthetic assesment.