Depresif kadın hastalarda olumlu ve olumsuz emosyonel uyaranlara verilen yanıtların sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of the responses to positive and negative emotional stimuli in depressed women and healthy controls
- Tez No: 267735
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SAFFET GÖNÜL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: major depression, IAPS, emotion regulation
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, depresyon hastalarında, olumlu ve olumsuz uyaranların yarattığı emosyonel yanıtların şiddetinin ötimik kontrollerle karşılaştırılmasıdır.Yöntem:Çalışmaya, herhangi bir psikotrop ilaç kullanmayan depresif episoddaki 46 kadın hasta ve 40 sağlıklı kadın alındı. Hastalar ve kontroller ayrıntılı psikiyatrik görüşme ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubu, Beck Depresyon ve Anksiyete ölçekleri, emosyon regulasyon stratejilerini belirlemek adına Emosyon Regulasyon Anketini doldurdular ve sonrasında 2 defa 11 dakika süren blok dizaynında farklı slayt gösterileri izletildi. Slayt gösterisinde ?International Affective Pictures System? (IAPS) dan seçilmiş fotoğraflar kullanıldı . Hastaların görsel uyaranlara verdiği 6 temel emosyon (üzüntü, tiksinti, öfke, korku, mutluluk, şaşırma) yanıtı değerleri ?yineleyici ölçümler için varyans analizi? ile değerlendirildi.Bulgular:Hastaların olumsuz uyaranlar karşısında üzüntü, tiksinti, öfke, korku ve şaşırma puanlarının daha yüksek; olumlu uyaranlar karşısında ise mutluluk puanlarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bazal puanları dikkate alarak baktığımızda depresif hastalarda, negatif uyarana daha fazla tiksinti, öfke, korku yanıtı verdikleri görüldü. Olumlu uyaranlara hasta grubunun verdiği mutluluk yanıtının aralığının kontrollerden farklı olmadığı saptandı. Fark göstermeyen diğer iki temel emosyon üzüntü ve şaşırma idi.Sonuç:Bu çalışmada, beklendiği gibi olumsuz emosyonlar (üzüntü, tiksinti, korku, öfke) hastalarda yüksek bulunurken, mutluluk düşük bulunmuştur. Ancak, uyaranlara karşı oluşan emosyon yanıt tepkisi depresyon hastalarında sadece öfke, tiksinti, korku için kontrollerden daha yüksek genliğe sahiptir. Sonuçlarımız, önceki araştırmacıların genellemeye giden hipotezlerini doğrulamamıştır ve temel emosyonların ayrı ayrı ele alınması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective:Objective of this study is to compare the emotional response reaction magnitudes generated via positive and negative emotional stimuli between depressive patients and euthymic healthy controls.Method:Forty-six unmedicated depressive female patients and 40 healthy female controls were included in the study. Patients and controls were assessed with a detailed psychiatric interview. Both patients and controls filled the forms of Beck Depression and Anxiety Inventories and Emotion Regulation Questionaire for determining their emotion regulation strategies. After that, two different block design slide sets were shown. The slides were selected from International Affective Pictures System (IAPS). Self- reported emotion response reaction magnitude to 6 basic emotions (sadness, disgust, anger, fear, happiness and surprise) were assesed with ?repeated measures analysis of variance?.Findings:Sadness, disgust, anger, fear and surprise scores were higher in patient group during the negative emotional stimuli and happiness scores were lower during the positive emotional stimuli. When the basal emotional scores are covariated in the analysis, depressive patients? disgust, anger and fear reactivity to negative stimuli found to be higher. Happiness reactivity to positive stimuli was similar between groups. Sadness and surprise are the other emotions of which the reactivity were not different between groups.63Conclusion:In this study, as expected, negative emotions (sadness, disgust, fear, anger) scores were higher in patient group and happiness scores were lower. However, emotional reactivity in depressive patients were differently higher only for anger, disgust and fear.Our results did not approve the prior generalizing hypothesis of the researchers and showed us the necessity that the basic emotions must be separately investigated and assessed.