Hastanemiz çocuk polikliniğine başvuran 1-15 yaş arası çocuklarda hepatit A seropozitifliği ve sosyoekonomik faktörlerle ilişkisi
Relationship between Hepatitis A seropositivity and socioeconomic factors with 1-15 years age of children whose admitted to our pediatric policlinic
- Tez No: 267824
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit A virüs Enfeksiyonu, Anti HAV IgG, Seropozitiflik, Hepatitis A Virus İnfection, Anti Hav IgG, seropositivity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda hepatit A aşısının gelişmesi ile birlikte günümüzde HAV enfeksiyonu aşıyla önlenebilir hastalıklar arasına girmiştir. Koruyucu önlemlerin alınabilmesi ve o bölgede aşı politikalarının belirlenebilmesi için, toplumun prevalansının saptanmasının önemi açıktır. Bu çalışmada, Van'da çocukluk çağında farklı yaş gruplarında hepatit A seropozitifliği ve buna etki eden çevresel faktörlerin saptanması amaçlanmıştır.Çalışmaya, daha önce sarılık geçirme hikayesi olmayan, hepatit A aşısı yapılmamış, Çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniklerine sarılık dışı nedenlerle başvurmuş 510 kişi alındı. Sosyoekonomik özellikleri belirlemek için hazırlanan anket formu ailelerine sorular sorularak dolduruldu. Anket formunu doldurup kan alınmasına izin veren kişilerin kan örneklerinden mikroelisa yöntemi ile anti HAV IgG çalışıldı.Çalışmaya alınan, 510 olgunun 209'u kız ( % 40,9), 301'i erkekti ( %59,1). Yaş gruplarına göre 4 gruba ayrıldı ve bu oranlarla çevresel faktörlerin etkileri araştırıldı. Tüm gruplarda cinsler arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Tüm grupta seropozitiflik %54.9 bulundu. Yaş gruplarına göre anti HAV IgG pozitifliği değerlendirildiğinde 1-4 yaş grubunda %26.2, 5-8 yaş grubunda %52.3, 9-12 yaş grubunda %72.6, 13-15 yaş grubunda %80.6 olarak değerlendirildi. Yaş gruplarına göre anti HAV IgG pozitifliği değerlendirildiğinde yaş gruplarına göre seropozitiflikte anlamlı artış saptandıEn önemli risk faktörleri; ileri yaş, düşük sosyoekonomik düzey, kalabalık ortamlarda bulunma, ortak eşya kullanma olarak tanımlanmıştır. Sosyoekonomik durumun iyileşmesiyle birlikte hastalığı geçirme, ileri yaşlara kaymaktadır. Korunmada; eğitim düzeyinin yükseltilmesi, sosyoekonomik durumun düzeltilmesi ve aşılamanın uygun olduğunu düşünmekteyiz. Prevalansın kalabalık ortama girmeyle birlikte hızlı artışı dikkate alınarak, HAV antikor tayini yapılmaksızın, okula başlamadan önce aşı yapılmasının ileri yaşlarda görülebilecek komplikasyonları önleme açısından doğru olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Currently, HAV infection is one of the preventable diseases in these days by development of hepatitis A vaccine over the last years. İt is apparently important that to determine the prevalance of population for taking protective precautions and defining the policies of vaccine at the region. In this study, it has been purposed that to determine seropositivity of hepatitis A and environmental factors affecting its prevalance, in different childhood age groups at Van.510 individuals who do not have a history of jaundice previously, were not vaccinated and admitted to Pediatrics Outpatient Clinics because of any other reasons except the jaundice have been included to study. Survey form that prepared to identify socioeconomic characteristics has been filled by asking parents. HAV IgG has been investigated by microelisa method in blood samples of individuals who permitted to collect blood samples and filled the survey form.Of the 510 cases who have been included to study, 209 were female (40,9%) and 301 were male (59,1%). The individuals were separated to 4 groups according to age groups and effect of the environmental factors investigated with this proportions of groups. Overall prevalance of all the group vas found as 54,9%. When the positivity of anti HAV IgG were evaluated, it was found as 26,2% for 1?4 years age group, 52,3% for 5?8 years age group, 72,6% for 9?12 years age group and 80,6% for 13?15 years age group. There was significantly increase in seropositivity according to age groups when the anti-HAV IgG positivity was evaluated according to age groups.The most important risk factors were; high age, poor socioeconomic level, staying on crowded places and using common things. Having this disease is switching to higher ages by improving the socioeconomic status. To protecting; education status, socioeceonomik status should be improved and vaccinating should be done. As considering the significantly increase in prevalance by staying on crowded places, it has been concluded that vaccinating before starting education without determining HAV anticore will be more likely.