Sağ ventrikül çıkış yolu darlıklarının tamirinde homogreft ve contegra greft (Ksenogreft) kullanılan hastaların sağ kalımının karşılaştırılması
Comparison of homografts and Contegra® grafts (Xenografts) survivals in right ventricle outflow tract reconstructions
- Tez No: 267846
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ALP ALAYUNT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Contegra® Greft, homogreft, ksenogreft, sağ kalım, sağ ventrikül çıkış yolu (RVOT), Contegra® bovine jugular vein graft, homograft, right ventricular outflow tract reconstruction (RVOT), survival, xenograft
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sağ Ventrikül Çıkış Yolu Darlıklarının Tamirinde Homogreft ve Contegra® Greft (Ksenogreft) Kullanılan Hastaların Sağ Kalımının Karşılaştırılması:Giriş: Sağ ventrikül çıkış yolunun (RVOT) rekonstrüksüyonunda günümüzde en sık kullanılan materyaller homogreftler ve ksenogreftlerdir.Amaç: Kliniğimizde 2003-2010 yılları arasında homogreft ve Contegra® greft kullanılarak RVOT rekonstrüksüyonu uygulanan hastaların sağ kalımlarını karşılaştırmaktır.Materyal ve Metod: Ocak 2003 ve Ocak 2010 yılları arasında RVOT darlığı nedeniyle kliniğimizde opere olmuş 71 olgunun dosyaları ve ekokardiyografileri retrospektif olarak incelenmiştir.Bulgular ve Sonuçlar: 71 olgunun 18'ine (%25,4) homogreft, 53'üne (%74,6) ise Contegra® greft ile replasman yapılmıştır. En sık tanı Fallot tetralojisi'dir. Olgulardan 7'sinin (%9,8) takibi kaybedilmiş, 7'si (%9,8) exitus olmuş, 57'si (%80,3) hâlâ yaşamaktadır.Her iki grup arasında cinsiyet, X- clamp süresi, kardiyopulmoner bypass süresi, ekstübasyon süresi, postoperatif hastanede yatış süresi, transfüzyon miktarı, komplikasyon görülmesi açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Contegra® greft grubunda yaş, kilo, vücut yüzey alanı, pulmoner Z değeri ortalaması anlamlı olarak daha düşüktür. Homogreft kullanılan grupta daha fazla çap büyütülmesi yapılmıştır.Hastane içi mortalite tüm grupta 4 olguda (%5,6), taburculuk sonrası mortalite 3 olguda (%4,2) görülmüştür. Mortalite izlenenlerin tamamı Contegra® greft grubundadır. Contegra® greft grubunda beklenen tahmini ortalama yaşam süresi 5,6 yıldır ve 1 yıllık %88; 3 yıllık %83; 5 yıllık %83 sağ kalım saptanmıştır. Her iki grubun mortaliteleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır.Tüm grupta hastaların preoperatif tanılarının, redo vaka olmasının, cinsiyet, kilo, vücut yüzey alanının, preoperatif CRP, lökosit, hemoglobin değerinin sağ kalıma etkisi saptanmamışken yalnızca 1 yaş altında olmanın mortalite için bağımsız bir risk faktörü olduğu belirlenmiştir.Sonuç: RVOT tamirlerinde Contegra® greft erken ve orta dönemde homogreftlerle karşılaştırılabilir mortalite, reoperasyonsuz sağ kalım ve komplikasyonlara sahip olması nedeniyle homogreftlere iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Homografts and Contegra® Grafts (Xenografts) Survivals in Right Ventricle Outflow Tract Reconstructions:Background: Homografts and xenografts are the most popular materials used for right ventricle outflow tract (RVOT) reconstructions recently.Objective: The aim of the study is to compare patient survivals of homograft and Contegra® graft used to reconstruct the right ventricle outflow tract between 2003-2010 in our clinic.Methods and Material: Between January 2003 and January 2010, 71 case were opereted for right ventricle outflow tract obstruction in our clinic. The patients records and echocardiography reports retrospectively investigated.Results: RVOT replacement performed by homografts in 18 case (%25,4) and by Contegra® graft in 53 case (%74,6). The most frequent diagnosis was Tetralogy of Fallot. Of these 71 case; 7 case (%9,8) are dead, 7 cases follow-up is missed and there are 57 survivors (%80,3) in the follow-up.There was no significant diffference between two groups with respect to gender, x-clamp time, cardiopulmonary bypass time, extubation time, the duration of postoperative hostpital stay, transfusion volume and complications. Age, weight, body surface area, pulmonary Z-score was significantly low in Contegra® graft group. İn homograft group more graft oversizing was accomplished.Hospital mortality observed in 4 cases (%5,6) and in 3 cases (%4,2) mortality observed after discharged the hospital. All the patients that observed mortality were involved in Contegra® graft group. The predicted median survival time is calculated 5,6 years in Contegra® graft group and survival at 1, 3, 5 years was %88, %83, %83 respectively. There was no statistically significant survival difference between two groups.Multivariable Cox Regression analysis showed preoperative diagnosis, redo operations, gender, weight, body surface area, preoperative CRP, white blood cells and hemoglobin level are not risk factors for mortality but age younger than 1 year old is an independent risk factor for mortality.Conclusions: Contegra® graft is a promising alternative for RVOT reconstructions comparable with homografts with respect to early and mid term mortality, survival without reoperation and complications.