Tekrarlayan gebelik kayıplarında Trombin ile Aktiflenen Fibrinolizis İnhibitörü ((TAFI)
Thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) in recurrent pregnancy loss
- Tez No: 267867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA ODABAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan Gebelik Kaybı, Trombin ile Aktiflenen Fibrinolizis İnhibitörü, Recurrent pregnancy loss, thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmamızda koagülasyon ile fibrinolizis arasındaki hassas dengede önemli rolü olduğu gösterilmiş olan TAFİ ile Tekrarlayan Gebelik Kayıpları (TGK) arasında ilişki olup olmadığının gösterilmesi amaçlandı.Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğine TGK öyküsü ile başvuran hastalar arasından çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubuna ardışık iki ya da daha fazla 20 haftanın altında gebelik kaybı olan, 20 haftanın üzerinde gebelik kaybı öyküsü olmayan; halen gebe olmayan ve son altı hafta içerisinde gebeliği bulunmayan, 18?38 yaşları arasında 48 hasta alındı. Kontrol grubu olarak aynı yaş grubunda en az iki komplikasyonsuz gebeliği olan ve erken veya geç hiç gebelik kaybı yaşamamış olan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu kişilerden alınan kan örneklerinden ELISA yöntemi ile plazma TAFİag düzeyleri ölçüldü.Gruplar arasında ortalama yaş ve VKİ açısından anlamlı fark yoktu. Çalışma grubu gebelik kaybı sayısına göre iki gebelik kaybı olan hastalardan oluşan Grup 1A ve üç ya da daha fazla gebelik kaybı olan hastalardan oluşan Grup 1B olarak iki alt gruba ayrıldı.Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında plazma TAFİag düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Çalışma grubunun alt grupları arasında yapılan karşılaştırma sonucunda da anlamlı fark saptanmadı.Bu sonuçlarla TGK ile plazma TAFİag düzeyleri arasında ilişki olmadığı düşünüldü.Trombin ile Aktiflenen Fibrinolizis İnhibitörü'nün etkilerinin daha iyi anlaşılması ile gebelik kaybı mekanizmaları üzerine olan etkileri hakkında daha güvenilir bilgiler elde edilecektir. Olgu sayısı daha fazla olan, açıklanamayan TGK tanısı koyulmuş hastalardan oluşan daha geniş çaplı vaka kontrol çalışmalara ihtiyaç vardır. Trombin ile Aktiflenen Fibrinolizis İnhibitörü'nün tromboz üzerine olan etkilerinin anlaşılabilmesi açısından pıhtı lizis zamanı olarak adlandırılan hematolojik parametrenin de plazma TAFİag düzeyi ile birlikte değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether there was a relation between recurrent pregnancy loss and thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI), shown to play an important role in the delicate equilibrium between coagulation and fibrinolysis.The study included 40 patients presenting with recurrent pregnancy loss to the Outpatient Policlinico of Gynecology and Obstetrics at Adnan Menderes University Hospital and 48 controls. The criteria used to include patients into the study group were two or more consecutive losses of pregnancy lasting for less than 20 weeks, lack of a history of losses of pregnancy lasting for more than 20 weeks, no pregnancy at the time of the study and being at the ages of 18-38 years. The criteria used to include participants into the control group were having at least two pregnancies without complications and lack of a history of early or late pregnancy and being at the ages of 18-38 years. ELISA was used to measure plasma TAFI levels.There was no significant difference in mean age and body mass index between the groups. The study group was subdivided into groups depending on the number of pregnancy losses: Group 1A including patients with two pregnancy losses and Group 1B including patients with three or more fetal losses.No significant difference in plasma TAFI levels between the study group and the control group was found. There was not a significant difference between the subgroups, either. These results suggested that there was no relation between recurrent pregnancy loss and plasma TAFI levels.Case-controlled studies with larger sizes of samples including patients diagnosed with recurrent pregnancy loss which cannot be explained will provide more reliable information to understand effects of TAFI on mechanisms of pregnancy loss. In addition, it can be suggested that the hematological parameter clot-lysis time should also be investigated to reveal effects of TAFI on thrombosis.