Tekrarlayan gebelik kayıplarında faktör V (G1691A), protrombin (G20210A) ve metilentetrahidrofolat redüktaz (C677T) gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigating factor V (G1691A), prothrombin (G20210A) and methylenetetrahydrofolate reductase (C677T) gene polymorphisms in recurrent pregnancy loss
  1. Tez No: 194662
  2. Yazar: HALE ŞAMLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECAT İMİRZALİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Habitüel abortus, FV Leiden, Protrombin, MTHFR, Habitual abortion, FV Leiden, Prothrombin, MTHFR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETTekrarlayan Gebelik Kayıplarında Faktör V (G1691A), Protrombin (G20210A)Ve Metilentetrahidrofolat Redüktaz (C677T) Gen PolimorfizmlerininİncelenmesiGebe kalmaya çalışan kadınların %75'inde erken gebelik kaybı olmaktadır.Habitüel Abortus birbirini izleyen en az iki yada daha fazla 20. gebelik haftasındanönce gebeliğin spontan olarak sonlanmasıdır.Tekrarlayan gebelik kayıplarında çeşitli etyolojik faktörler sayılmaktadır.Yapılan çalışmalarda yaklaşık olarak %7 kromozomal anomaliler, %10 anatomiksorunlar, %15 hormonal düzensizlikler, %6 açıklanamayan sebepler ve %55-62koagülasyon protein/platelet kusurları olarak bildirilmektedir. Koagülasyonsisteminde aksaklığa neden olacak genetik kusurların son dönemde önemi daha iyianlaşılmıştır. Bunlar arasında en sık ilişkilendirilen Faktör V, Protrombin veMTHFR genlerinde yer alan bazı mutasyonlardır.Bu çalışmada iki ve üzerinde gebelik kaybı olan 110 kadın ve gebelik kaybıolmayan, sağlıklı çocuk sahibi olan 30 kadında FV Leiden (G1691A), Protrombin(G20210A) ve MTHFR (C677T) gen mutasyonlarının varlığını araştırmayıamaçladık. Tüm olguların değerlendirilmesine anamnez alınması ve hasta onayformu doldurularak başlandı. Kan örnekleri alınıp DNA izolasyonu yapılanörneklere Hind III ve Hinf I restriksiyon enzimleri kullanılarak PCR-RFLP yöntemiile mutasyon taraması yapıldı.FV Leiden (G1691A) mutasyonu HA grubunda %13.6, kontrol grubunda%6.7, Protrombin (G20210A) mutasyonu HA grubunda %6.4, kontrol grubunda%6.7, MTHFR (C677T) mutasyonu HA grubunda %55.5, kontrol grubun da %53.3olguda tespit edilmiştir. Mutasyonların bulunması sıklığına bakıldığında HA vekontrol grubu arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir.Gebelik kaybı riskinin, sipesifik bir mutasyondan çok trombofilikmutasyonların kombine birikimine bağlı olabileceği düşünülmüştür. Belkide HA'lukadınlarda daha fazla trombofilik gen mutasyonunun prevalansının araştırılmasıdaha anlamlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYINVESTIGATING FACTOR V (G1691A), PROTHROMBIN (G20210A) ANDMETHYLENETETRAHYDROFOLATE REDUCTASE (C677T) GENEPOLYMORPHISMS IN RECURRENT PREGNANCY LOSSIn 75% of women trying to be pregnant, early pregnancy loss occurs.Habitual abortion is the termination of two or more consecutive pregnancies before20th gestational week.Various etiologic factors are responsible for recurrent pregnancy loss. In theperformed studies these reasons are reported to be, 7% chromosomal abnormalities,10% anatomic problems, 15% hormonal irregularities, 6% unclear reasons and 55-62% coagulation protein/platelet problems, approximately. The importance ofgenetic defects causing defficiency in the coagulation system are better understoodrecently. Among them the most frequently related ones are some of the mutationstake place in the Factor V, Prothrombin and the MTHFR genes.In our study we objected to investigate the existence of the FV Leiden(G1691A), Prothrombin (G20210A) and MTHFR (C677T) gene mutations in 110women with recurrent pregnancy loss and in 30 women with no pregnancy loss andhaving healthy children. Evaluation of all the cases was begun by taking anamnesisand filling patient approval form. Mutation screening was perfomed by PCR-RFLPmethod using Hind III and Hinf I restriction enzymes for the blood samples ofwhich DNAs were isolated.FV Leiden (G1691A) mutation was detected to be 13.6 % in the case and6.7% in the control group, Prothrombin (G20210A) mutation was detected to be6.4% in the case and 6.7% in the control group, MTHFR (C677T) mutation wasdetected to be 55.5% in the case and 53.3% in the control group. No significantdifferences were detected between the case and the control group according to themutation frequencies.It is thought that the risk of pregnancy loss is related to the combinedaugmentation of the thrombophilic mutations rather than a specific mutation.Probably, investigating prevalence of more thrombophilic mutations in women withhabitual abortion will be more significant.