Fonksiyonel dispepsi-epigastrik ağrı sendromlu hastalarda dispepsi semptom skoru ve endoskopik görünümün histopatolojik bulgular ve helikobakter pilori ile ilişkisi
Relationship between dyspepsia symptom score and endoscopic findings and histopathological findings and helicobacter pylori in patients with functional dyspepsia-epigastric pain syndrome
- Tez No: 267875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHİT YÜKSELEN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel dispepsi, Helikobakter pilori, mast hücre, eozinofil, NF-?B, dispepsi skoru, Functional dyspepsia, Helicobacter pylori, mast cell, eosinophil, NF-?B, dyspepsia score
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Fonksiyonel dispepsi (FD), gelişiminde çeşitli patofizyolojik mekanizmaların rol oynadığı, birbirinden farklı semptom kompleksleri ile karakterize klinik bir sendromdur. Roma III kriterlerine göre FD hastaları, epigastrik ağrı sendromu ve postprandial rahatsızlık sendromu olmak üzere iki alt kategoride incelenmektedir. Bu çalışmada epigastrik ağrı sendromlu hastalarda dispepsi semptom skoru ve endoskopik görünümün histopatolojik bulgular ve Helikobakter pilori (Hp) ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.Roma III kriterlerine göre epigastrik ağrı sendromu tanısı konan toplam 60 hastanın 38'i (%63,3) kadın, 22'si (%36,7) erkek olup yaş ortalaması 39 ± 13 idi. Hastalara sözel olarak yöneltilen sorularla Glasgow dispepsi şiddeti skorları sekiz parametrenin puanları toplanarak hesaplandıktan sonra üst gastrointestinal sistem endoskopisi uygulandı. Hastalar endoskopik görünümlerine göre normal, antral gastrit ve pangastrit olarak değerlendirildi ve antrumdan iki adet biyopsi alındı. Mide mukozasındaki histolojik değişiklikler revize edilmiş Sydney sistemine göre değerlendirildi.Çalışmamızda, Hp (+)'liği arttıkça aktivasyon ve inflamasyon şiddetinin arttığını gösterdik ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p: 0.014, p: 0.001). Hp yoğunluğunun dispepsi skoru ile anlamlı ilişkisi yoktu. Hp'nin yapmış olduğu inflamasyon derecesi ile dispepsi skoru arasında olumsuz yönde, anlamlı olmayan bir ilişki tespit ettik. Hp yoğunluğu arttıkça mast hücre sayısı da artış göstermekteydi ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p: 0.032). İnflamasyon ve aktivasyon ile mast hücre sayısı arasında da anlamlı ilişki vardı (p: 0.000). Dispepsi skoru ile mast hücre sayısı arasında ise ters yönde bir bilişki tespit ettik, istatistiksel olarak da anlamsızdı. Hp yoğunluğu ile eozinofil sayısı arasında ilişki olduğunu gözledik. Hp yoğunluğu arttıkça eozinofil sayısı da artış göstermekteydi ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p: 0.044). İnflamasyon ve aktivasyon şiddeti ile eozinofil sayısı arasında da anlamlı ilişki vardı (sırasıyla p: 0.002, p: 0.016). NF-?B ekspresyonu ile Hp yoğunluğu, intestinal metaplazi, inflamasyon, aktivasyon ve atrofi arasında bir ilişki saptayamadıkDaha fazla vaka sayıları ile FD'nin alt gruplarını oluşturan epigastrik ağrı sendromu ve postprandial rahatsızlık sendromlu hastalarda semptom skoru ve Hp enfeksiyonunun inflamatuar süreçleri karşılaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Functional dyspepsia (FD) is a clinical syndrome characterized by distinct symptom complexes. Different patho-physiological mechanisms are responsible for development of it. FD patients are categorized into two categories, epigastric pain syndrome and postprandial discomfort syndrome according to Rome III criteria. In this study, we aimed to investigate the relationship between dyspepsia symptom score and endoscopic findings and histopathological findings and Helicobacter pylori (Hp) in patients with epigastric pain syndrome.Sixty patients were involved in the study, they were diagnosed as epigastric pain syndrome according to Rome III criteria, 38 (63.3 %) of them were female and 22 (36.7 %) were male, mean age was 39 ± 13. Patients underwent upper gastrointestinal tract endoscopy after counting the eight parameters of Glasgow dyspepsia severity score which gained by answers of the patients. Patients categorized into normal, antral gastritis and pangastritis groups according to endoscopic findings and two biopsier were obtained from the antrum. Histological examination of the biopsy specimens were evaluated according to the modified Sydney system.In our study, we found that the severity of Hp positivity was positively corelated with the severity of the inflamation and activation and this was statistically significant (consecutively p: 0.014, p: 0.001). There was not a correlation between Hp intensity and dyspepsia score. We observed a negative relation between inflammation degree caused by Hp and dyspepsia score, but it was statistically insignificant. We also observed that when Hp intensity increased, mast cell count was also increased, and this finding was statistically significant (p: 0.032). There was a statistically significant correlation between inflammation and activation and mast cell count (p: 0.000). We observed a negative correlation between dyspepsia score and mast cell count, but it was not statistically significant. There was a relation between eosinophil count and Hp intensity. Eosinophil count was increased when Hp intensity increased, this finding was statistically significant (p: 0.044). There was a statistically significant relation between inflammation and activation severity (consecutively p: 0.002, p: 0.016). We did not find a relation between NF-?B expression and Hp intensity, intestinal metaplasia, inflammation, activation, and atrophy.Symptom score and inflammatory process of Hp infection may be compared with more cases in epigastric pain syndrome and postprandial discomfort syndrome patients which compose subgroups of FD.