Molluskum pendulum ile karbonhidrat metabolizması bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between molluscum pendulum and impairment of carbohydrate metabolism
  1. Tez No: 267876
  2. Yazar: MURAT KEMAL HARBUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSUN KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Molluskum pendulum, insülin direnci, IGF-1, IGFBP-3, Molluscum pendulum, Insulin resistance, IGF-1
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç-hipotez: Çalışmamızda molluskum pendulum hastalarında karbonhidrat metabolizması bozukluğu belirteçleri olarak kabul edilen kan şekeri yüksekliği, insülin direnci ve dislipidemi varlığı ile serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerinin hastalığın etyopatogenezindeki olası rolünü saptamayı amaçladık.Yöntem: Çalışmaya 45 molluskum pendulum hastası ve kontrol grubu olarak yaş, cinsiyet, BKİ uyumlu 45 sağlıklı birey alındı. Tüm molluskum pendulum hastalarının dermatolojik incelemeleri yapıldı, insülin direnci HOMA-IR yöntemiyle değerlendirildi. Katılımcıların serumlarında açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, açlık insülin, tokluk insülin düzeyleri, lipid profili, serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri ölçüldü.Bulgular: Molluskum pendulum hasta grubunda tokluk kan şekeri, açlık insulin, tokluk insulin değerleri ve HOMA-IR değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0,037, p=0,027, p=0,03, p=0,021). Serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (sırasıyla p=0,008, p=0,001). Açlık kan şekeri, lipid profili hasta grubu ve kontrol grubunda farklılık göstermedi. Molluskum pendulum sayısı ile total kolesterol ve trigliserid değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı doğru orantılı bir ilişki saptandı. Hasta grubunda 3 hastada (% 6,7) DM, 6 hastada (%13,3) bozulmuş glukoz toleransı saptandı. Kontrol grubunda ise 1 kişide (%2,2) bozulmuş glukoz toleransı saptanmış olup DM saptanmadı.Sonuç: Molluskum pendulumlu hastaların kan şekeri düzeylerinin ve insulin direnci varlığının mevcut veya ileride oluşabilecek DM açısından araştırılmasının gerekli olduğu düşünüldü. Molluskum pendulum sayısı fazla olan hastaların da hiperlipidemi açısından değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerinin molluskum pendulum etyopatogenezinde rol oynamadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim and hypothesis: High blood sugar level, insulin resistance, dislipidemia, serum IGF-1 and IGFBP-3 levels are accepted to be indicators of impaired carbohydrate metabolism. The potential role of these markers in the pathogenesis of molluscum pendulum was investigated in this study.Method: Forty-five molluscum pendulum patients and 45 age, sex, body mass index matched individuals as controls were included. Evaluation included dermatological examination, measurement of insulin resistance using HOMA-IR method, lipid profile, fasting blood glucose, postprandial blood glucose, fasting insülin, postprandial insülin, serum IGF-1 and IGFBP-3 levels.Findings: Postprandial blood glucose, fasting insulin, postprandial insulin, fasting blood glucose and HOMA-IR levels of molluscum pendulum patients were statistically higher than controls (p=0,037, p=0,027, p=0,03, p=0,021 respectively) whereas serum IGF-1 and IGFBP-3 levels were significantly lower than that of controls (p=0,008, p=0,001). There was no difference in fasting glucose and lipid profile between the two groups. The number of molluscum pendulum lesions correlated with total cholesterol and triglyceride levels. Three patients (6,7%) had DM and one patient (13,3%) had impaired glucose tolerance. Only one person from the control group (2,2%) had impaired glucose tolerance.Conclusion: Molluscum pendulum patients should have blood glucose and insulin resistance measurements done and be followed up for DM. Patients with multiple lesions need to be evaluated for lipid problems. Serum IGF-1 and IGFBP-3 levels have no role in the pathogenesis of molluscum pendulum.