Çeşitli klinik örneklerden metisiline dirençli Staphylococcus aureus türlerinin izolasyonu ve genotiplendirilmesi
Isolation from various clinical samples and genotyping of methicillin-resistant Staphylococcus aureus strains
  1. Tez No: 267938
  2. Yazar: İSMAİL GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diversilab, Metisilin direnci, rep-PCR, S. aureus, Diversilab, Methicillin resistant, rep-PCR, S. aureus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çeşitli klinik hasta örneklerinden MRSA türlerinin izole edilmesi, bu suşların son yıllarda hızlı ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkan repetitive-sequence-based Polymerase Chain Reaction (rep-PCR) yöntemiyle klonal yakınlıklarının belirlenmesi ve çoklu direnç probleminin en çok yaşandığı MRSA suşlarının alternatif antibiyotiklere direnç oranları saptanarak direnç sorununun belirlenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Eylül 2008 ile Ekim 2009 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde yatmakta olan hastaların klinik örneklerinden izole edilen toplam 100 MRSA suşu çalışmaya alındı. Suşların genetik yakınlıklarının belirlenmesi için rep-PCR yöntemi kullanıldı.Bulgular: Rep-PCR analizi sonucu 3 ana klon (A-C) ve 8 farklı klon (D-K) olmak üzere toplam 11 klon görüldü. Toplam 100 MRSA suşunun %78'inin A klonuna ait olduğu ve A klonun baskın tip olduğu belirlendi. Ayrıca A klonuna ait 4 farklı alt tip belirlendi. B klonuna ait 11 suş, C klonuna ait 3 suş, D, E, F, G, H, İ, J, K klonlarına ait ise birer suş saptandı.Sonuç: İzole edilen MRSA suşlarının çoğunlukla diğer antibiyotiklere de dirençli oldukları belirlenmiştir. Hastanemizde MRSA suşları klonal yayılım göstermiş ve A klonu hakim klon olarak bulunmuştur. Diversilab rep-PCR sistemi yaklaşık 4 saatte sonuçlanan, salgınların tespit edilmesinde hızlı ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the objective was to isolate MRSA types from various clinical patient samples and to determine the clonal relationship of those strains by using repetitive-sequence-based Polymerase Chain Reaction (rep-PCR) method, which has come into prominence thanks to its speed and ease of use in recent years, and to determine the resistance problem rates to alternative antibiotics of MRSA strains, where the multiple resistance problem is encountered the most.Materials and methods: A total of 100 MRSA strains isolated from the clinical samples of the patients who were treated in Erciyes University Medical Faculty Hospitals were included in the study between the dates of September 2008 and October 2009. Rep-PCR was used so as to determine the genetic relationship of the strains.Results: As a result of the rep-PCR analysis, 3 main clones (A-C) and 8 different clones (D-K) in total 11 clones were observed. It was determined that 78% of 100 MRSA strains in total belonged to the clone A and that the clone A was the dominant type.Conclusion: It was determined that the MRSA strains were mostly resistant to other antibiotics as well. MRSA strains had a clonal spread in our hospital and the clone A was found to be the dominant clone. Diversilab rep-PCR system is a quick and easy method to use in identifying epidemics, approximately 4 hours