Parotis kitlelerinde ileri görüntüleme
Advanced imaging in parotid masses
- Tez No: 267954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN YILMAZ OVALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Parotis bezi, Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, ADC, Parotid, Diffusion Weighted Imaging, ADC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç:Parotis kitlelerinde görüntüleme yöntemleri uygun tedaviyi seçmek ve benign- malign ayırımında oldukça önemli yere sahiptir. Ancak konvansiyonel incelemeler lezyonların radyolojik özelliklerinin zaman zaman birbiri ile aynı olması nedeniyle sınırlı kalmaktadır.Kliniğimizde rutin olarak boyun MRG yapılmış olgularda görüntüleme- histopatoloji karşılaştırmasını yapmayı ve DAG'nin tanıya katkısını araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem:Ocak 2009-Nisan 2010 tarihleri arasında, parotis kitlesi ön tanısı ile gönderilmiş 27 olgunun GE Signa HDX 1.5 T cihazı ile rutin boyun MRG tetkikleri yapıldı. Boyun MRG için kullanılan rutin protokolde prekontrast sagittal T2, aksiyel T1- T2, aksiyel STIR, aksiyel T1 fat sat, koronal T1, difüzyon b=800, postkontrast aksiyel- koronal fat sat T1, sagittal T1 ağırlıklı sekanslar yeraldı. İncelemeler sonrası ADC haritalarında yer kaplayan lezyonların ADC değerleri hesaplandı.Bulgular:27 parotis kitlesinden 18'i benign, 9'u malign idi. b 800 değerli difüzyonMRG sonrasında ADC haritası üzerinde kitle merkezinden ölçüm yapıldı.Benign lezyonların ortalama ADC değeri 1,69x10?³±0,56 mm²/sn iken malign lezyonların ortalama ADC değeri 0,77x10?³±0,15 mm²/sn hesaplandı.Malign ve benign lezyonların ayrımında cut-off ADC değeri 1,03x10?³mm²/sn alındığında, bu iki patolojiyi ayırdetme sensitivitesi %100, spesifisitesi %84 bulundu.Sonuç:Parotis kitlelerinde DAG, kısa sürede elde edilebilen, kontrast madde kullanımı gerektirmeyen, parotis kitlelerinin benign-malign ayırımında konvansiyonel sekanslara ve tanıya katkısı olan etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose:Imaging methods have a significant role in distinguishing if they are benign or malign and determining the treatment of parotis tumors. However, conventional methods remain insufficient due to the fact that radiologic findings of the lesions sometimes overlap.We aimed to research the correlation between histopathlogical findings and radiological findings with additional diagnostic value of diffusion weighted imaging.Material and Method:Routine neck MRI was performed with GE Signa HDX 1.5 T MRI machine for 27 patients with the pre-diagnosis of parotid mass lesion. The routine protocol includes precontrast sagittal T2, transverse T1-T2, transverse STIR, transverse T1 fat sat, coronal T1, diffusion b=800, postcontrast transverse coronal fat sat T1, saggital T1 weighted images. ADC values of the lesions were calculated.Findings:18 out of 27 parotid lesions were benign while 9 of them were malignant. After diffusion weighted MRI imaging with the value of b 800, measurement was done at the center of the lesions.Average ADC value of the benign lesions had been calculated as 1,69x10?³±0,56 mm²/sn, while average ADC value of the malignant lesions had been calculated as 0,77x10?³±0,15 mm²/sn.When cut-off value of ADC is taken as 1,03x10?³mm²/sn in distinguishing malignant and benign lesions, differentiation sensitivity happened to be 100% and specifity 84%.Result:Diffusion weighted imaging in parotid mass lesions is a method which is considered to be available in short term, needless of contrast material and have additional benefits to convantional sequences and to diagnosis.