Radyoterapide kullanılan kobalt-60 kaynağının verdiği doz değerinin AI2O3(TLD-500) ile ölçülmesi
The measurement and comparison of dose value of cobalt-60 source used in radiotherapy with aluminiumoxcide(TLD-500) dosimeter
  1. Tez No: 268168
  2. Yazar: FERHAT CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. GÜNEŞ TANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, kobalt-60, %DD, SSD, Al2O3(TLD-500), OSL
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümünde bulunan Alcyon-II marka kobalt-60 teleterepi cihazının verdiği doz değeri, Al2O3(TLD-500) ile ölçülmüştür. Işınlama kobalt-60 cihazında 10 cm × 10 cm alanda, SSD (kaynak cilt mesafesi) tekniği kullanarak yapılmıştır. Işınlanan Al2O3(TLD-500)'ler için okumalar Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde bulunan ELSEC 9010 OSL sayma sistemi kullanılarak alınmıştır. Al2O3(TLD-500)'ler doku eşdeğeri katı fantomda 1 cm derinliğe yerleştirilerek, 0,05 Gy'den 1 Gy'e kadar dozlar verilmiş ve bir kalibrasyon eğrisi oluşturulmuştur. Ayrıca doku eşdeğeri katı fantomda farklı derinliklere yerleştirilen Al2O3'ler için derinlikle değişen %DD grafiği oluşturulmuş ve aynı şartlarda iyon odası ile ölçülen %DD grafiği ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dose value that is given by Alcyon-II mark cobalt-60 teletherapy machine that Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Oncology Education and Research Hospital have was measured by Al2O3(TLD-500). The irradiation was done at Co-60 machine at 10 cm x 10 cm area by using SSD (source skin distance) technique. The reading for irradiated Al2O3(TLD-500) was done by using ELSEC 9010 OSL counting system that is at Gazi University Science and Education Faculty. The Al2O3(TLD-500) calibration curve was created by giving doses from 0,05 Gy to 1 Gy to Al2O3(TLD-500) at 1 cm depth. In addition, for Al2O3 that is put at varies depth at tissue equivalent solid phantom, the %DD graph changing with depth was formed and was compared with %DD graph which is measured by ion chamber at same condition.Key Words : Radiotherapy, Cobalt-60, %DD, SSD, Al2O3(TLD-500), OSL,