Ön gerilmeli tabakalarla örtülü ön gerilmeli yarı düzleme sabit hızla hareket eden yükün dinamik etkisi
Dynamical response to the moving load of a pre-strained system comprising substrate and covering layers
- Tez No: 268312
- Danışmanlar: PROF. DR. SURKAY D. AKBAROV, YRD. DOÇ. DR. COŞKUN GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mühendislik Bilimleri, Mathematics, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hareketli yük, kritik hız, ön gerilme, dinamik etki, plakayla kaplı yarı düzlem, orta plaka, üst plaka, yarı düzlem, Moving load, critical velocity, initial stress, dynamical response, layered half-plane, bond layer, covering layer, substrate
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, öngerilmeli yarı düzlem ve onu kaplayan plakalardan oluşan sistemin hareketli yüke dinamik tepkisi, parçalı homojen cisim çerçevesinde, ön gerilmeli sistemlerdeki ÜDEDYT (üç boyutlu doğrusallaştırılmış dalga yayılım teorisi) kullanılarak incelenmiştir. Sistemi oluşturan malzemelerin izotrop ve homojen olduğu kabul edilmiştir. Aynı zamanda örtük plaka üzerinde hareket eden yükün hızı da sabit kabul edilmiştir. Araştırma düzlem gerilme durumunda, hareketli yükün sesten yavaş durumu için, iki tip temas koşulunda gerçekleştirilmiştir, sırasıyla: ideal ve ideal olmayan temas koşulu. Çeşitli problem parametreleri için, nümerik kritik hız sonuçları elde edilmiştir. Çok sayıda yeni sayısal sonuçları elde etmek için gerekli algoritma ve programlar MATLAB'da tarafımızdan yapılmıştır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümü sırasıyla; tez konusuna ait genel bilgiler, tez konusuna ait araştırmaların kısa özeti, konunun gerekliliği ve güncelliği, yapılan araştırmaların amaçları olmak üzere dört kısımdan oluşmaktadır.İkinci bölümde, iki farklı durum incelenmiştir. Birinci durumda ön gerilmeli tabakayla örtülü ön gerilmeli yarı düzleme etki eden sabit hızlı doğrusal tekil yükün dinamik etkisi ideal ve ideal olmayan temas koşulları için incelenmiştir. İkinci durumda ise ön gerilmeli tabakayla örtülü ön gerilmeli yarı düzleme etki eden sabit hızlı düzgün yayılı yükün dinamik etkisi ideal ve ideal olmayan temas koşulları için incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise ön gerilmeli iki katlı tabaka ile ön gerilmeli yarı düzlemden oluşmuş sisteme etki eden sabit hızla hareket eden doğrusal tekil ve düzgün yayılı yükün dinamik etkisi ideal ve ideal olmayan temas koşulları için incelenmiştir.Dördüncü bölüm elde edilen sayısal sonuçların yorumlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the present study , within the framework of the piecewise homogeneous body model by the use of the TLTEWISB (Three-dimensional Linearized Theory of Elastic Waves in the Initially Stressed Bodies) the dynamical response of the system consisting of the pre-stretched covering layers and pre-strained half-plane to the lineal located moving load is investigated. It is assumed that the materials of the constituents are isotropic and homogeneous. It is also assumed that the velocity of the moving load which acts on the covering layer is constant. The investigations carried out for the plane-strain state under subsonic velocity of the moving load for two types of contact conditions. For various values of the problem parameters the numerical results on the critical velocity are presented and discussed. The algorithm and programmes which are used for obtaining numerous new numerical results are composed by the author in MATLAB. This study consisting of four main section.The first section, the beginning part of the study, consisting of the four section, namely: the general information of the present study, the rewiev of the papers related of the present study ,the importance of the present study and the purposes of the present investigation.The second section consisting of the two different cases, first case is the dynamical response to the line-located moving load of a pre-strained system comprising substrate and covering layers has been investigated for two types of contact conditions, namely: complete and incomplete. Second case is the dynamical response to the distributed (uniform) moving load of a pre-strained system comprising substrate and covering layers has been investigated for two types of contact conditions, namely: complete and incomplete.In the third section consisting of the two different cases, first case is the dynamical response to the line-located moving load of a pre-strained system comprising substrate, bond and covering layers has been investigated for two types of contact conditions, namely: complete and incomplete. Second case is the dynamical response to the distributed (uniform) moving load of a pre-strained system comprising substrate, bond and covering layers has been investigated for two types of contact conditions, namely: complete and incomplete.The fourth chapter include the comments of the conclusions has been carried out for the present problems.