AB sürecinde SIM direktifi bağlamında Türkiye,de mimarlık meslek uygulamaları
Professional architectural applications in Turkey with in thescope of European Union process and SIM directive
  1. Tez No: 268322
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SIM Direktifi, Avrupa Birliği, Lizbon Stratejisi, SIM Directive, European Union, Lizbon Strategy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Küresellesme sürecinde Avrupa Birliği; birçok hizmet alanında, ticaretin önündeki engellerinkaldırılmasını amaçlayan bir yaklasım içindedir. Bunun için yapılan çalısmalardan biri deAvrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından hazırlanan SIM Direktifi'dir. SIM Direktifi, ABsınırları dâhilinde, hizmetlerin serbest bir sekilde dolasabilmesini sağlamayı hedeflemektedir.Bu çalısma kapsamında; hizmetlerin serbest dolasımı ile ilgili, Avrupa Birliği'nin mesleğinuygulanması konusunda yaptığı çalısmalar incelenmis olup; bunlardan özellikle SIMDirektifi ve Direktif'in Türkiye'deki mimarlık meslek uygulamaları üzerindeki olası etkileriele alınmıstır.AB süreci ve bu süreçte mimarlık meslek alanı üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak etkiliolabilecek düzenlemelerin incelenmesini sağlamak ve konuyla ilgili yapılan uluslararasımüzakereler esnasında, mimarlığın kendine özgü özelliklerinin ve çıkarlarının göz önündebulundurulmasının önemini vurgulamak amacıyla yapılan bu çalısmanın ilk bölümünde, SIMDirektifi'nin olusum asamaları incelenmis, sonrasında ise Direktif'in ortaya koyduğu gereklerana hatlarıyla tanımlanmıstır. ?kinci bölümde ise; bu gereklerin olası etkileri ile ilgili, ulusalve uluslar arası ölçekte yapılmıs olan çalısmalar örneklenmistir.Genel geçer bir takım kurallar ve düzenlemeler ortaya koyan Direktif'in; farklı meslekdallarının kendilerine özgü niteliklerinin çesitliliği ve bu mesleklere ait ulusal sektörlerinfarklı özellikler göstermesi nedeniyle; malların, kisilerin ve sermayenin serbest dolasımınagöre daha zorlu bir yol izlediği göz önünde bulundurulmalıdır.SIM Direktifi'nin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için; yabancı meslektaslarınülkemizde mesleklerini icra etmelerinde, ulusal mevzuatla barısıklığı, yerel kosullara uyumu;tarihi ve kültürel miras ile kentsel ve kırsal çevreye karsı tutumu denetim altında olmalı; budenetimde ?meslek odasının? yetki ve sorumluluğu açıkça ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
During the globalization process of the world, European Union?s approach aims the abolitionof obstacles to freedom of trade. One of the steps taken in order to maintain this aim is; theSIM Directive which has been constituted by European Parliament and Council. The purposeof this directive is to provide services? free movement in the internal market.Within the scope of this research, the regulations about the free movement of services, whichhave been constituted by European Union, and particularly SIM Directive and its possibleeffects on the professional practice area of architecture in Turkey were examined.The purpose of this study is to analyze the EU process and the related regulations which mayeffect professional practice area of architecture directly or indirectly; and emphasize the needof considering the spesific characteristics of architecture during the negotiations. In the firstpart of this study, the phases of development of the Directive and its main provisions areobserved. And in the second part, gives examples of some studies about the provisions?possible effects on both national and international areas.The Directive, which contains provisions generally accepted, should consider the spesificcharacteristics of the needs of professions and the conditions of the related sectors. Thereforefreedom of movement is a more complicated process for services; rather than for goods,persons or capitals.In order to abolish the negative impacts of the Directive; the professional practices of foreignservice providers should be compatible with the national legislation, local, historical andcultural conditions. In order to maintain the supervision of these; the authority and liability ofthe chambers should be indicated clearly.