Main factors of unemployment in Turkey
Türkiye'de işsizliğin temel faktörleri
- Tez No: 26838
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ZİYA İRBEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, işsizlik seviyesi, işsizlik oranı, basamaklı değişken seçimi metodu, Genelleştirilmiş Enaz Kareler metodu, enerji arzı, krediler, para arzı, yatırımlar, enflasyon, gayri safi millr hasıla, reel ücretler, işçi gücü, verimlilik, dış ticaret haddi, Unemployment, unemployment level, unemployment rate, stepwise variable Selection Method, Generalized Least Squares Method, energy supply, credits, money supply, investments, subsidies, inflation, Gross National Product, real wages, labor force, productivity, import-export wedge
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
Bu çalışma Türkiye 'de işsizliği etkileyen faktörleri incelemektedir. Bu faktörler Türkiye'de veya başka ülkelerde işsizlikle ilişkisi belirtilmiş olmalarına göre seçilmiştir. İlişki iki periodda aranmaya çalışılmıştır; Birinci period 1980-1990 yıllan arasıdır. 1980'ler özellikleri ile Türkiye 'de yeni bir period olarak belirlenmektedir. Bu periodda ilişki on değişken ile aranmıştır: işsizlik (bir dönem geriden), enerji arzı, krediler, para arzı, sabit yatırımlar, teşvik alınarak yapılan yatırımlar, enflasyon, gayri safi milli hasıla, reel ücretler ve toplam işçi gücü. Bu değişkenler arasında, basamaklı değişken seçimi metodu istatistiksel olarak ilişkili değişkenleri belirler ve bu değişkenlerle işsizliği açıklamak için bir Genelleştirilmiş Enaz Kareler modeli oluşturulmuştur. İkinci period 1970-1992 arasıdır ve işsizlik seviyesi ve oranını açıklamak için değişkenler işçi verimliliği, dış ticaret haddi, reel ücretler ve enflasyondur. Sonuç olarak sabit yatırımların işsizlik seviyesini ( birinci period için), işçi verimliliği, dış ticaret haddi, reel ücretler ve enflasyonun işsizlik seviyesini (ikinci period için) ve işçi verimliliği ve dış ticaret haddinin işsizlik oranını etkilediği bulunmuştur (ikinci period için.)
Özet (Çeviri)
This study attempts to assess the main factors which are affecting unemployment behavior in Turkey. The candid variables are chosen in such a way that some relations have been enunciated for Turkey and for some other countries. This research is trying to analyze the unemployment behaviour mainly in two time periods: The first scope is the period 1980-1990. The 1980s are characterized for its own features as a new era in Turkey. The relations for this period are searched for ten variables: Unemployment ( with one lag), energy supply, credits, money supply, capital investments, investments realized by receiving subsidies from the government, inflation, Gross National Product, real wages and total labor force. Among these ten variables, stepwise variable selection method identified the statistically significant variables and by these variables a GLS model is formed in explaining the unemployment level. The second scope was the period 1970-1992 and the variables are labor productivity, import-export wedge, real wages and inflation which are used in explaining unemployment rate and level. It was found finally that capital investments influence the unemployment level on the one side (for the first period), labor productivity, import-export wedge, real wages and inflation affect unemployment level on the other side (for the second period) and the labor productivity and import-export wedge affect also (for the second period) unemployment rate.