Kırsal kadın ve katılımcılık; Tekirdağ ili Karacakılavuz beldesi Küçük Sanat Kooperatifi örneği
Rural women and participation; a sample of Kucuk Sanat Kooperatifi in Karacakilavuz/ Tekirdag
- Tez No: 268392
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kadın, Katılımcılık, Örgütlenme, Rural Women, Participation, Organizing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kırsal alandaki insanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve ekonomik, sosyal, çevresel durumun katılımcılık temelinde iyileştirilmesi kırsal kalkınma çalışmalarının temel hedeflerindendir. Burada başta kırsal alandaki ve toplumun temelini oluşturan kadınlar olmak üzere tüm toplum kesiminin yaşam kalitesinden söz edilmektedir. Türkiye'de çalışma yaşamında özellikle ele alınması gereken grupların başında da tarımda çalışan kadınlar gelmektedir. Kadınlar tarımsal işlerde üreten, değerlendiren, pazarlayan, ev içi rolleri açısından da tükettiğinin üretme durumunda olan bireyler olarak önemli rollere sahiptir. Üretimin her aşamasına aktif bir biçimde katılan kadınlar, kalkınmanın olanaklarından yeterli pay alamadıkları gibi, yoksulluktan da dünyada en fazla etkilenenler arasında yer almaktadırlar. Kırsal alandaki kadın için üretim ve ev işlerinin birlikte yapılması, eğitim düzeyinin ve toplumsal statünün düşüklüğü, örgütlenmenin sağlanamaması, kısmi çalışma olanaklarının bulunmaması ve başta sosyal güvenlik olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili yasal mevzuattaki eksiklikler, önemli sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı kırsal alanda yaşayan ve tarımda çalışan kadınların durumunun incelenmesi önem taşımaktadır.Bu araştırmada, Tekirdağ İli Karacakılavuz Beldesi S.S. Küçük Sanat Kooperatifine üye 13 kadın ve kooperatif üyesi olmayan 15 kırsal kadına anket uygulanmıştır. Kırsal kadınların sosyo-ekonomik, kültürel, aile ve çalışma yaşamına ilişkin sorunları ortaya konularak, Karacakılavuz ve yakın çevrede sunulan kurslara ve el sanatlarına kırsal kadınların katılımları incelenmiş, kırsal kadının katılımcılık ruhu, davranış değişimini ve modernleşme eğilimlerini saptanarak, kadınların sosyo-ekonomik yaşamdaki rolleri arasındaki fark analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Improving the quality of life for people who live in rural area and increasing economics, social, environmental conditions on the basis of participation are some of the fundamental aims of rural development activities. In this study it is mentioned that the quality of life of women who live in rural area and constitute foundation of society. One of the most important working groups for analyzing is women who work in agriculture. Women have an important role as an individual who is producing, evaluative, marketer and producing what they consume. The women, who have an important role at the all level of production, do not take enough benefit from development. However they are the most affected individuals by poverty over the world. Some of the most crucial issues are both doing homework and producing together, low level education and social status, the failure of organization, particularly work facilities can not be found and lack of social insurance and legal statute about working life. Because of all these reasons it is really crucial to analyze females who live in rural area and working at the same time.In this study the questionnaire was administered to thirteen women who are membership of S.S. Kucuk Sanat Kooperaitifi and fifteen women who are not membership of this community in Tekirdag Karacakilavuz. Rural women? involvement to the crafts and other near courses, has been examined by considering their problems which are about family and working life, social-economics and culture. The difference between females? roles in social-economics life has been analyzed by identifying their level of attendance, changing behaviour and tending of modernization.