Extra korolev producers: Their impact on production
Korolev sahasında açılacak yeni kuyuların üretim üzerinde etkileri
- Tez No: 268426
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korolev Petrol Sahası, Jeolojik Model, Rezervuar Simülasyonu, Petrol Sahası Geliştirme, Toplam Petrol Üretimi, Korolev Oilfield, Geological Model, Reservoir Simulation, Oil Field Development, Cumulative Oil Production
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Kazakistan'ın Korolev petrol sahasındaki jeolojik araştırmalara dayalı, üç boyutlu, üç fazlı dinamik simülasyon modeli bir geliştirme planlama aracı amacıyla, açılması önerilen üç yeni üretim kuyusunun performansını artırmak için kullanılmıştır.Sahada yapılmış olan bir sismik çalışma sonrası geliştirilmiş olan jeolojik model, kuyu logu ve karot verileri ile petrol sahası verimlilik özellikleri, rezervuar kayaç ve akışkan özelliklerinin modele eklenmesiyle, Korolev sahasının yeni kuyu lokasyonları, sondaj programları gibi saha geliştirme parametrelerinin belirlenmesi ve sahadan yapılacak olan üretimin kısa ve uzun dönem tahminlerinin yapılmasında kullanılabilecektir.Bu çalışmanın amacı, sahada açılacak 3 yeni üretim kuyusunun etkisini değerlendirmek ve yeraltı dinamik süreçlerinin daha iyi anlaşılmasıyla mevcut gelişme planında en az etkiye sahip olarak en uygun geliştirme planını saptayabilmektir. Bu konuda en önemli sorun saha genelinde kuyular arasındaki yüksek etkileşim olarak gözükmektedir. Bu nedenle, üretim parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklik tüm sahanın toplam üretimini etkilemektedir.Rezervuar üretim kapasitesinde yeni kuyuların eklenmesiyle oluşacak değişimler ve bu değişime neden olan süreçlerin çalışılması sonrası iki adet optimizasyon modeli önerilmiş ve bu modellerden bir tanesinin baz modele oranla yaklaşık 9,700,000 varil daha fazla petrol üretebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a three-dimensional, three-phase dynamic simulation model based on geological investigations of Korolev oilfield in Kazakhstan was used as a development planning tool in order to improve performance of three new wells.The model, developed previously by means of a seismic study, well log and core data, incorporating with characteristics of oilfield productivity, properties of reservoir, liquids and gases that are saturating the hydrocarbon-bearing horizon can be used to calculate development parameters for Korolev field, including production well locations, drilling schedules, and to facilitate both long-term and short-term forecasting for the purposes of optimizing the hydrocarbon recovery from the field.The objective of this work is to assess the impact of adding 3 extra producing wells and find ways to optimize cumulative production with the least impact on the existing development plan by means of deeper understanding subsurface dynamic processes of the Korolev field. The challenge is a high degree of connectivity between wells in the productive formation throughout the field so that any change of production parameters affects the whole field?s cumulative production.Trying to find a solution to optimum production of the reservoir forecast studies were carried out, the impact of each new well on development parameters was defined, sub-surface processes changes due to extra producers lead-in were explained and as a result of this thesis two optimization models were proposed, one of which will bring nearly 9.7 million barrels more oil.