Dynamic effects of moving traffic on railway bridges
Demir yolu köprülerinde tren yüklerinin dinamik etkisi
  1. Tez No: 268475
  2. Yazar: FATİH CİNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik analiz, rezonans, ivme, yüksek hızlı, Dynamic analysis, resonance, acceleration, high speed
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada, yüksek hızlı demiryolu köprülerinde trafik etkisi altında oluşabilecek dinamik etkiler incelenmiştir. Bu bağlamda, demiryolu köprüleri dinamik etkilerinin tanımı yapılmış ve literatürde konuyla ilgili yer alan yaklaşımlar incelenmiştir. Bu çalışmaların ışığında, demiryolu trafiği altında köprülerin deplasman ve ivme tepkileri, rezonans durumu gibi kritik dinamik etkilerini belirlemek amacıyla geliştirilen analitik yöntemler tanımlanmış, çeşitli tren yüklemesi ve hızında oluşacak etkilerin, bu yöntemlere göre bulunabilmesi için MatLab kullanılarak programlama dili oluşturulmuştur. Elde edilen analitik sonuçlar literatürde yer alan çalışmalarla karşılaştırılarak sonuçların güvenilirliğinin doğrulaması yapılmıştır. Analitik yöntemlere ilave olarak, demiryolu trafiği dinamik etkilerine Avrupa şartnamelerinde yer alan yaklaşımlar tanımlanmış ve şartnamelerde belirlenen tanımlara uygun olarak, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi kapsamında yer alan bir demiryolu köprüsünün, SAP2000 sonlu elemanlar programı kullanılarak analiz modeli oluşturulmuştur. Avrupa şartnamelerinde belirtilen kritik tren yüklemesi ve kritik hız değerlerine göre elde edilen sonuçların, analitik yaklaşım yöntemleri kullanılarak elde edilen değerlerle karşılaştırılmasıda bu çalışmanın kapsamında yer almaktadır. Bahse konu demiryolu köprüsü Avrupa şartnamelerinde tanımlanan trenlere ilave olarak, Fransız TGV treni için de analiz edilmiş ve elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca demiryolu trafiği altında oluşabilecek etkilerin incelenmesi açısından 7 farklı atalet ve 3 farklı kütle değeri için analizlerin yapılması ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi bu çalışma kapsamında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, dynamic effects on high speed railway bridges under moving traffic are investigated. Within this context, the clear definition of the possible dynamic effects is provided and the related studies that exist in literature are investigated. In the light of those studies, analytical procedures that are defined to find the critical dynamic responses such as deflections, accelerations and resonance conditions are examined and a MatLab programming language is written to obtain the responses for different train loading and velocity values. The reliability of the written program is conformed by comparing the results with the related studies in literature. In addition to the analytical procedures, the approaches in the European standards concerning the dynamic effects of railway traffic are defined. A case study is investigated for a bridge that is in the scope of the Ankara-Sivas High Speed Railway Project. The related bridge is modeled by using finite element program, SAP2000 according to the definitions that are stated in European standards. The related high speed railway bridge is analysed with a real train which is French TGV together with the HSLM trains that are defined in Eurocode and the results obtained are compared with each other. This study also includes the analysis of the bridges performed for 7 different stiffness and 3 different mass values to determine the parameters affecting dynamic behaviour.