The physical evolution of the historic city of Ankara between 1839 and 1944: A morphological analysis
Ankara tarihi kent merkezi?nin 1839 ile 1944 arasındaki fiziksel dönüşümü: Morfolojik bir çözümleme
  1. Tez No: 268502
  2. Yazar: ELİF MIHÇIOĞLU BİLGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent tarihi, kentsel morfoloji, Erken Cumhuriyet Ankara'sı, planlama kararları, kentsel süreklilik ve dönüşüm, Urban history, urban morphology, Early Republican Ankara, planning decisions, urban continuity and transformation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bugünkü tarihi merkezi oluşturan Ankara Tarihi Kenti, 1950lerden sonra hızlı bir değişim ve bozulmaya uğrayarak pekçok özgün niteliğini kaybetmiştir. Bu tez, 1839dan 1940lara kadarki dönemde tarihi kentin mekânsal gelişimini inceleyerek, Ankara'nın imarında önemli bir aşama olan Erken Cumhuriyet Dönemi'ndeki kentsel dönüşümü tanımlamayı amaçlar. Diğer Türk kentleri için bir `model kent' olarak şekillendirilecek olan yeni başkentin merkezini oluşturan Tarihi Kent, eski makroformunun ve fiziksel çevre strüktürünün özgün niteliklerinin belirlenmesi ve birbirini takip eden dönemlerde meydana gelmiş olan değişimlerin aydınlatılması amacıyla morfolojik bir yaklaşımla incelenmekte, aynı zamanda sosyo-ekonomik ve kurumsal yapıyla da ilişkilendirilmektedir. Temel olarak araştırılacak dönemlere ait kartografik malzemelere dayandırılan çalışma, üç temel öğe olarak belirlenen; kentsel doku, kentsel dolaşım ağı ve arazi kullanım düzeni üzerinden karşılaştırarak tarihi kentin fiziksel gelişimine odaklanır. Çalışmada, tarihi çekirdek büyümekte olan Ankara kentinin bütünü içinde konumlandırılırken; ilgili dönemdeki yangınların ve planlama hareketlerinin etkileri özellikle vurgulanmaktadır. Morfolojik çözümleme göstermektedir ki; Ankara Tarihi Merkezi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde, kısmen yangınlarla ilişkili olan planlama kararları ve parça uygulama planları ile kapsamlı bir dönüşüme konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The historic core of Ankara, has been subject to a rapid change and deterioration increasingly after 1950s, losing most of its original qualities. This thesis analyzes the spatial evolution of the historic city from 1839 to 1940s with the objective to restitute the preexisting urban fabric and the transformation that took place before 1950s. The Early Republican period was critical in the transformation of the historic core as well as in the development of Ankara that was to be shaped as the `model city? for other Turkish cities. The Old City, which constituted the center of the new capital is studied with a morphological approach in order to restitute the original form and structure of the physical environment and to clarify the changes in the subsequent periods in relation with the socio-economic and institutional structure. Mainly depending on the cartographic materials belonging to the research periods, the study focuses on the physical evolution of the historic city through comparison on the basis of three principal items: urban fabric, urban circulation network and land use pattern. Situating the historic core within the whole Ankara, the research puts special emphasis on the impact of fires and the effects of the planning activity in the related period. The morphological analysis illustrated that the historic core of Ankara was subject to a substantial transformation during the Early Republican period as a result of the interventions brought by the reconstruction plans and piecemeal decisions.