Application of the twin-deficits hypothesis to the Turkish case
İkiz-açıklar hipotezinin Türkiye örneğine uygulanmasına
- Tez No: 26853
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜVENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkiz-açıklar hipotezi, konsolide bütçe açıklan, ticaret açıklan, reel faiz oranları, reel efektif döviz kurları, Granger nedensellik analizi, OLS iv, Twin-deficits hypothesis, consolidated budget deficits, merchandise trade deficits, real interest rates, real effective exchange rates, unit roots, Granger causality, Ordinary Least Squares ni
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Özet İkiz- Açıklar Hipotezinin Türkiye Örneğine Uygulanması Alper Yılmaz Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Güvenen 59 sayfa Ekim 1993 Bu çalışma, Türkiye ekonomisinde, reel faiz oranlan ve reel efektif döviz kurları yoluyla merkezi hükümet bütçe açıklan ile ticaret açıklannın birbirleri üzerindeki etkileri anlamına gelen ikiz-açıklar hipotezinin varlığını araştırmaktadır. Bunun için 1987-92 aylık verileri üzerine tek taraflı Granger nedensellik analizi ve çok yönlü analiz için OLS regresyon kullanılmıştır. Hükümet bütçe açıklannın ticaret açıklannı direk olarak etkilemediği, ancak reel faiz oranlan ve reel efektif döviz kurları üzerinden bir mekanizma yoluyla etkili olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber, ticaret açıklannın bütçe açıklannı doğrudan etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abstract Application of the Twin-Deficits Hypothesis to the Turkish Case Alper Yılmaz MA in Economics Supervisor: Prof. Dr. Orhan Güvenen 59 pages October 1993 This study detects the twin-deficits hypothesis, the mutual effects of government budget deficits and merchandise trade deficits on each other through real interest rates and real effective exchange rates, in the Turkish economy. One-sided Granger causality analysis and Ordinary Least Squares (OLS) regressions for multivariate analysis for each are used for 1987-92 monthly data. The government budget deficits are found to affect trade deficits not directly, but through the mechanism over real interest rates and real effective exchange rates. Nevertheless, the merchandise trade deficits seem to affect budget deficits directly.