Türkiye'de bütçe dengesi ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişki: 1998-2011 dönemine ait ampirik bir uygulama
The relationship between budget balance and current account balance in Turkey: An empirical application for the period 1998-20011
  1. Tez No: 325901
  2. Yazar: MÜCAHİDE KÜÇÜKSUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Açığı, Cari İşlemler Açığı, İkiz Açıklar Hipotezi, Granger Nedensellik Testi, Engle-Granger Koentegrasyon Testi, Budget Deficit, Current Account Deficit, Twin Deficits Hypothesis, Granger Causality Test, Engle- Granger Cointegration Test
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bir ekonomide genel anlamda cari işlemler açığı mal ve hizmet ithalatının mal ve hizmet ihracatını aşması durumunda ortaya çıkmakta iken, kamu harcamalarının kamu gelirlerini aşması sonucu oluşan fark ise bütçe açığı olarak ifade edilmektedir. Bu iki açığın kapatılması ülkeler için temel makroekonomik hedeflerden olmaktadır. İkiz Açıklar Hipotezi, bütçe açığı ve cari işlemler açığı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ileri sürmektedir. Bu hipoteze göre bütçe açıkları cari işlemler açıklarına neden olmakla birlikte bu iki açık eşanlı olarak ortaya çıkmaktadır ve ortak bir trend izleme eğilimindedirler.Ricardocu yaklaşım taraftarları Keynesyen bir bakış açısını yansıtan önermeyi eleştirmiş ve bütçe açıkları ile cari işlemler açığı arasında herhangi bir ilişkinin var olmadığını savunmuşlardır. Böylece, İkiz Açıklar Hipotezi'nin geçerliliği hakkındaki bu anlaşmazlık açık ekonomilerde önemli inceleme konularından biri olmuş ve hem teorik hem de ampirik olarak büyük bir tartışmaya yol açmıştır.Bu çalışmada İkiz Açıklar Hipotezi'nin Türkiye ekonomisi için geçerliliği araştırılmıştır. 1998-2011 yılları arasında üçer aylık veriler kullanılmış, Eviews programında ekonometrik analizler yapılmıştır.Araştırma, bütçe dengesi ile cari işlemler dengesinin birbiriyle bağlantılı olduğunu göstermiştir. İlişkinin yönünü belirlemek amacıyla yapılan Granger nedensellik testi sonuçlarına göre bütçe açıklarından cari işlemler açığına yönelik anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç geleneksel yaklaşımı desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
While the current account deficit generally arises imports of goods and services exceed exports of goods and services in an economy, deficit between goverment expenditure and goverment income is represented as budget deficit. Closing this deficits is one of the main macroeconomics targets for the countries. Twin deficits hypothesis suggests that there is a positive relationship between budget deficits and current account deficits. According to twin deficits hypothesis, budget deficits causes current account deficits. This two deficits occur simultaneously and tend to follow a common trend.Followers of the Ricardian approach have criticised this suggestion which reflects a Keynesian point of view and argued that such a relation between budget deficits andcurrent account deficits does not exist at all. Thus, this controversy about the validation of the twin deficits hypothesis has became one of the major investigation issues in open economy and caused a big debate both in the oretical and empirical sense.In this study, validity for Turkey economics twin deficit hypothesis has been ascertained. Qarterly datas period of 1998-2011 have been used. Econometric analyzes have been done by Eviews programe.Investigation showed that budget deficits and current account deficits are cointegrated in the Turkish case for the study period. According to the Granger causality test in order to held the direction of relation, a relation from the budget deficits towards the current account deficits was found. The evidence seems to support the traditional approach.