İkiz açıklar ve Feldstein - Horioka Hipotezi: OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
Twin deficits and the Feldstein - Horioka Hypothesis: An application on OECD countries
- Tez No: 412253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTINTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Twin Deficits, Feldstein-Horioka Hypothesis, Saving-Investment Deficit, Panel Cointegration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
1980'li yılların ilk yarısından itibaren ABD'de, 1990'lı yılların başında ise bazı Avrupa ülkelerinde bütçe açıkları ile birlikte cari işlemler açıklarında ortaya çıkan eşanlı artış, iki açığın birçok iktisatçı tarafından“İkiz Açık”olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Ekonomilerde ikiz açıkların artması durumunda; ekonomi, iç ve dış finansman kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. İkiz açığa neden olan hususlardan birisi, bütçe açığındaki azalmanın özel tasarruflardaki artışla karşılanamamasıdır. Böyle bir durumda toplam yurtiçi tasarruflar azalmaktadır. Yatırımların değişmediği bir ekonomide, toplam tasarruflardaki azalma dış ticaret dengesinde kötüleşmeye neden olmaktadır. 1970'li yıllardan itibaren artan küreselleşme eğilimleri uluslararası sermaye hareketlerinin de gelişmesine neden olmuştur. Ülkeler arasında ekonomik sınırların kaldırılması herhangi bir ülkede yurt içi yatırımların yurt dışı tasarruflardan oluşan uluslararası tasarruf havuzundan finanse edilebileceğini ortaya çıkartmıştır. Bu konuda Feldstein ve Horioka tarafından 1980 yılında yapılan çalışma yeni bir tartışmanın başlamasına neden olmuştur. Onlar yaptıkları çalışmada, OECD'nin daha çok sanayileşmiş ülkelerden oluşan bir birlik olmasına rağmen bu ülkelerde sermayenin büyük oranda hareket etmediğini ya da yurtiçi yatırımların yurt dışı fonlar ile finanse edilemediğini ifade etmektedirler. Çalışmanın temel amacı, 20 OECD ülkesinde 1987-2012 döneminde İkiz Açıklar ve Feldstein-Horioka Hipotezinin geçerli olup olmadığını durağan olmayan panel veri analiz yöntemleri ile incelemektir. Çalışmada ikiz açıklar ve Feldstein-Horioka hipotezi; ülkelerin cari işlemler, bütçe açığı ve sabit sermaye yatırımı ilişkisi temelinde değerlendirilmektedir. Elde edilen analiz sonuçları, OECD ülkelerinde kısa ve uzun dönemde ikiz açıklar ve Feldstein-Horioka hipotezinin geçerli olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre, ülkelerin ulusal tasarrufları artıracak iktisat politikaları belirlemeleri gerekmektedir. Anahtar Kavramlar: İkiz Açıklar, Feldstein-Horioka Hipotezi, Tasarruf-Yatırım Açığı, Panel Eşbütünleşme
Özet (Çeviri)
Simultneous increase which appeared as from the first half of the 1980s in the USA and at the beginning of 1990s in some European countries associated with budget deficits and current account deficits enabled many economists to define these two deficits as“twin deficits”. The increment of twin deficits in economies is the worst of macroeconomic imbalance. In this case, economy is in need of both internal and external sources of financing. One of the reasons causing the twin deficit is that the increase in the budget deficit can not be met with the increase in private savings. In such a case, total domestic savings are to drop. The increase of total savings lead to worsen the balance of foreign trade in economies in which the investments are not changed. Globalization tendency which increased as from 1970s brought on international capital mobility. The study on this project in 1980 by Feldstein and Horioka led to start a new debate. The removal of economic borders between countries uncovered that in any country, domestic investments can be financed from international savings pool composed of external savings. They claimed that although OECD was composed of developed countries, capital mobility of these countries didn't substantially move or domestic investments could not be financed by external fund. The main purpose of this study is to investigate the validity of twin deficits and Feldstein-Horioka hypothesis with the nonstationary panel data analysis methods in twenty OECD countries in the period of 1987-2012. In this study, twin deficits and Feldstein-Horioka hypothesis have been evaluated in terms of the relationship among the current accounts, budget deficit and fixed capital investment of the countries. Analysis results which heve been acquired have shown that twin deficits and Feldstein-Horioka hypothesis are valid in the countries of OECD both in the short run and long run. According to these results, the countries should assing economic policies which will raise the national savings of the countries.